Proste bułki śniadaniowe

Asia
Śniadania
03.04.2020 0:30
Proste bułki śniadaniowe

Przepis na: Proste bułki śniadaniowe Przygotowanie: 80 min Pieczenie: 25 min Łącznie: 105 min Liczba porcji: 12 Składniki: 520 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży lub 7g suchych 1 płaska łyżka cukru 250 ml letniej wody 1 jajko 80 g masła, roztopionego 1/2 łyżeczki soli Krok 1 Do miseczki kruszymy świeże drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki oraz letnią wodę (ok. 100 ml). Gdy ciasto będzie już elastyczne (ja ok. 10 minut wyrabiałam w robocie kuchennym) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu domowe bułki będą miały fajną chrupiącą skórkę. Jak raz je upieczesz to z pewnością będziesz wracać do tego przepisu co chwilkę, a co więcej te bułki ze sklepu już nie będą Ci tak smakować jak kiedyś. Krok 2 Dzielimy je na 10-12 równych części, stolnicę podsypujemy lekko mąką i kulamy bułeczki aż powstaną idealne kuleczki. Przekładamy je następnie na blachę do pieczenia i lekko spłaszczamy dłonią (ja piekłam w dwóch tortownicach). Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na jakieś 10-15 minut żeby się troszkę napuszyły. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, przez 20-22 minut aż do momentu kiedy będą pięknie rumiane.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://poprostupycha.com.pl/przepis/proste-bulki-sniadaniowe/