Jeśli chcesz zjeść najlepszą pizzę na świecie, na dodatek zrobioną własnoręcznie bez wysiłku, bo wyrabianie ciasta to dwa razy 3 minuty zagniatania, wypróbuj przepis na idealne ciasto na pizzę i obejrzyj tutorial jak je przygotować. Długo szukaliśmy przepisu jak szybko zrobić pizzę, ostatecznie wybraliśmy przepis z tasty.co Jeśli szukasz przepisy jak zrobić pizzę i się przy tym nie narobić polecamy przepis na pizzę bez zagniatania. Jeśli ciasto jest za suche dodaj łyżeczkę jogurtu, ale ostrożnie – ciasto może początkowo tylko wydawać się za suche, ale potem w trakcie wyrabiania wilgoć z jogurtu zacznie się uwalniać i wtedy może okazać się zbyt wilgotne (wtedy trzeba je podsypać odrobiną mąki) Kiedy ciasto ładnie się zarumieni, a na serze na powierzchni zaczną się robić bąble to znak, że można pizzę wyciągać z pieca. Krok 3 Uformuj z cista kulę, podziel na połowy, podsyp blat mąką i rozwałkuj jedną część na cienki placek, podsypując mąką, żeby ciasto nie kleiło się do blatu i wałka. W szybszym scenariuszu przekładamy pizzę na gorący kamień/blaszkę i pieczemy 5-7 minut w zależności jak grube jest ciasto. Ciasto jest wilgotne, nie jest elastyczne jak drożdżowe, ale po upieczeniu w niczym się od niego nie różni. Najlepiej położyć ciasto na płaskim talerzu lub desce do krojenia, bardzo dobrze podsypanej mąką, tak żeby krążek ciasta swobodnie przesuwał się po powierzchni. Zagniataj ciasto przez chwilę, nie musisz się jakoś specjalnie przykładać, jak w przypadku ciasta drożdżowego, chodzi tylko o połączenie składników. Jak zrobić idealne ciasto na pizzę Krok 4 Są dwa sposoby pieczenia pizzy: szybki i wolniejszy, choć tak naprawdę łączny czas oczekiwania na gotową pizzę jest zbliżony. W drugim, wolniejszym sposobie, nagrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw pizzę na około 15 minut. Na pewno zadajesz sobie wtedy pytanie jak szybko zrobić pizzę. Wystarczy dodać odrobinę soli, jogurt grecki i pyszne błyskawiczne ciasto na pizzę gotowe! Ciasta nie trzeba wyrabiać, nie trzeba dodawać drożdży i martwić się, czy ciasto wyrośnie. Kiedy najdzie Cię ochota na nią ochota, nie kupuj w sklepie mrożonego gotowca, ale zrób ją sam. Jeśli masz dobrze nagrzany piekarnik to od momentu zarobienia ciasta do wyciągnięcia z pieca gotowej pizzy minie nie więcej jak 10 minut! Wypróbuj też przepis na błyskawiczną pizzę z figami i trzema serami. Brzmi dziwnie:) Self rising flour jest produktem bardzo dobrze znanym w USA i Wielkiej Brytanii, gdzie została wymyślona gdzieś w połowie XIX w. To najszybsze ciasto na pizzę jakie znamy.