Szybki chleb z otrębami Drukuj Ocena: 4.7 /5 ( 31 głos/y ) składniki 450 g mąki (użyłam 300 g mąki typu 550 i 150 g typu 850) 150 g otrąb (użyłam żytnich) 40 g ziaren słonecznika lub innych ziaren (można pominąć) 450 ml wody 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka soli Rozczyn: 25 g drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki wody przygotowanie Składniki na rozczyn wymieszaj tak, aby rozpuścić drożdże. porady Zamiast świeżych drożdży możesz użyć drożdży suszonych (25 g świeżych zamień na 7 g suszonych). Chleb piecz 45 minut, po tym czasie zamień funkcję na dół i piecz jeszcze przez 20 minut. Aby sprawdzić, czy chleb jest upieczony, po wyciągnięciu z formy postukaj o spód chleba – upieczony wyda głuchy dźwięk. Na początku mieszaj łyżką, a kiedy otrzymasz jednolitą konsystencję, ciasto wyrabiaj przez 10 minut ręcznie, mikserem lub robotem. Zrobisz go bardzo szybko i nawet jeśli pierwszy raz podejmujesz się wypieku chleba, to na pewno poradzisz sobie z jego wykonaniem. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.