Ocena: 4.8 /5 ( 32 głos/y ) składniki 200 g boczniaków 1 łyżeczka przyprawy typu “Jarzynka ½ cebuli 1 ząbek czosnku ½ bułki pszennej 1 łyżka mąki z ciecierzycy lub owsianej (mogą być zmielone płatki owsiane) 3 łyżki gorącej wody sól, pieprz 2 łyżki tłuszczu do smażenia bułka tarta do obtoczenia przygotowanie Umyte boczniki zalej 1 litrem gorącej wody, dodaj przyprawę Jarzynkę. Przepis na kotlety z boczniaków Kotlety z boczniaków ala mielone Drukuj Mąkę z ciecierzycy lub owsianą wymieszaj z gorącą wodą i odstaw na 10 minut (powinien powstać kleik, który zastąpi jajko). Kotlety z boczniaków to jeden z moich ulubionych przepisów na bezmięsny obiad! Jeśli nie posiadasz maszynki, połowę boczniaków zblenduj, a drugą połowę drobno posiekaj – ja skorzystałam z tego sposobu i powiem szczerze, że sprawdził się idealnie 😀 Cebulę pokrój w drobną kostkę. Delikatne i wilgotne kotlety doskonale komponują się zarówno z ziemniakami, jak i z kaszą, ryżem, czy też innymi dodatkami. Boczniaki wymieszaj z podsmażoną cebulą, czosnkiem, odciśniętą bułką oraz kleikiem z mąki. Gotowe kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z każdej strony.