łyżka cukru brązowego nadzienie: 4-5 gruszek cynamon i/lub kardamon łyżka cukru brązowego - Obie mąki przesiać, wymieszać z cukrem i solą, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wodę. Galette z gruszkami Krucha gruszkowa galette - rustykalna francuska tarta z zawiniętym nieregularnym brzegiem, a w środku cienka warstwa nadzienia z pysznych gruszek. mąki pszennej razowej 2 łyżki cukru brązowego szczypta soli 110 g masła 60 g zimnej wody dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej jajko łyżka mleka - Na podsypanym spodzie ułożyć plasterki gruszek, a brzeg ciasta zawinąć do środka, tak aby nachodził na nadzienie. - Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 30 cm. - Następnie brzeg posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać cukrem brązowym.