Drożdżowe racuchy z jabłkami

KAROLINA
Śniadania
22.03.2020 21:31
Drożdżowe racuchy z jabłkami

I tutaj na szczególną uwagę zasługuje fakt, iż olej rzepakowy ma idealny stosunek kwasów omega- 6 do kwasów omega- 3, tj., w oliwie z oliwek ta proporcja wynosia w oleju słonecznikowym aż Warto pamiętać o spożywaniu produktów bogatych w kwasy omega- 3 takich jak choćby ryby czy orzechy. I tutaj na szczególną uwagę zasługuje fakt, iż olej rzepakowy ma idealny stosunek kwasów omega- 6 do kwasów omega- 3, tj. 2:1, w oliwie z oliwek ta proporcja wynosi 9:1 a w oleju słonecznikowym aż 136:1. Nasze diety niestety są bogate w kwasy omega - 6 ale ubogie w kwasy omega - 3, proporcja ta powinna wynosića w rzeczywistości te proporcje są mocno zachwiane i wynoszą nawet 15:1 czy 20:1. W naszym organizmie witaminy te również magazynują się w tłuszczach, np. wspomniana już przeze mnie witamina A magazynuje się jako retinol w wątrobie czy tkance tłuszczowej. Ponieważ tak zachwiane proporcje w spożyciu w/w kwasów prowadza do powstawania w naszym organizmie pozapalnych reakcji, prowadzących do rozwoju np. miażdżycy. Ponieważ tak zachwiane proporcje w spożyciu w/w kwasów prowadza do powstawania w naszym organizmie pozapalnych reakcji, prowadzących do rozwoju np. miażdżycy. Najważniejszą sprawą jest proporcja NNKT, a dokładnie proporcja kwasów tłuszczowych omega- 6 do kwasów tłuszczowych omega -3. 2:1, a w rzeczywistości te proporcje są mocno zachwiane i wynoszą nawet 15:1 czy 20:1. Nie bez przyczyny do sałatek czy warzyw dodajemy olej, jak dobrze wiecie witaminy dzielą się na dwie grupy: rozpuszczalne w wodzie lub rozpuszczalne w tłuszczach. Rzepak wysiewany na terenie Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, pochodzi z ulepszonych odmian nasion i jest w pełni bezpieczny, jak i pełnowartościowy! Co istotne nadmiar kwasów tłuszczowych omega - 6 przyczynia się do zmniejszenia syntezy kwasów omega -3, ponieważ obydwa te kwasy konkurują o te same enzymy. Co istotne nadmiar kwasów tłuszczowych omega - 6 przyczynia się do zmniejszenia syntezy kwasów omega -3, ponieważ obydwa te kwasy konkurują o te same enzymy. Kwasy omega - 3 są też istotne w diecie małych dzieci, kobiet w ciąży, sportowców czy osób dbających o serce. PRZEPIS NA NAJLEPSZE RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI - 250 g mąki pszennej typ 500 - 1 duże jabłko około 250-300g - 25 g świeżych drożdży - 300 ml mleka - cukier puder wedle uznania - 500 ml oleju rzepakowego do smażenia Wykonanie: Mąkę umieść w misce. Co też istotne olej rzepakowy jest olejem uniwersalnym poprzez co nadaje się do przygotowywania dań tych na słodko, jak i tych na wytrawnie. Chcąc aby wchłonęły się one wraz z spożytym pożywieniem musimy dostarczyć tłuszczu, np. chcąc pochrupać marchewki możesz zamoczyć lub skropić je olejem, dzięki temu retinoidy - potocznie nazywane też retinolem czy beta- karotenem bądź prowitaminą A, mają szansę się wchłonąć. Zachęcam Was do zapoznania się również z artykułem o roli oleju rzepakowego w profilaktyce chorób układu krążenia. Olej rzepakowy zawiera duże ilości- niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tj. omega -6 ( kwasu linolowego) i omega -3 (alfa- linolenowego). Konsumenci cenią olej z rzepaku ze względu na jego uniwersalność, neutralność i szeroką możliwość zastosowania w kuchni, ale także za jego walory zdrowotne. Pozytywnie wpływają na pracę układu sercowo-naczyniowego, ciśnienie krwi, czy zapobiegają formowaniu się skrzepów wewnątrz naczyniowych, obniżają poziom triacylogliceroli w osoczu. Zostawiając już fakty o rzepaku, które wydaje mi się powinniśmy znać, to muszę Wam powiedzieć, że polski krajobraz od zawsze kojarzył mi się z polami wypełnionymi żółtymi kwiatami rzepaku. Do wgłębienia wlej 100 ml mleka i wymieszaj z drożdżami i tylko z częścią mąki w misce, na gęstą masę. Na samym początku myślę, że warto wspomnieć, że ziarno rzepaku zmieniło się na przestrzeni lat. Wiemy już co to są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, wiemy, że musimy je spożywać bo sami ich nie wytworzymy, wiemy też, że są one właśnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zazwyczaj mamy problem ze spożyciem kwasów tłuszczowych omega -3, to właśnie te kwasy tłuszczowe odpowiedzialne są wzrost i rozwój młodego organizmu, jak i za prawidłowy poziom cholesterolu. Olej rzepakowy tłoczony na zimno, powinien być natomiast spożywany również na zimno - to znaczy nie powinien być podgrzewany. FAKT NR 2 NNKT NNKT - niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tj. omega -6 ( kwasu linolowego) i omega -3 (alfa- linolenowego). Zachęcam Was do zapoznania się również zo roli oleju rzepakowego w profilaktyce chorób układu krążenia. Co ważne w nowych nasionach poprawie również uległa zawartość korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych: oleinowego, linolowego i linolenowego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smykwkuchni.blogspot.com/2020/03/5-faktow-o-oleju-rzepakowym-ktore.html