Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na około 20 minut posmarować bułeczki roztrzepanym białkiem wymieszanym z mlekiem piec 25 minut w 180*C do zrumienienia studzić na kratce SMACZNEGO! Ostatnie dni zajadaliśmy się bułeczkami drożdżowymi z masą daktylowo-chałwową. Jeśli masz ochotę na te smaczne bułeczki zapraszam do przepisu:)320 g mąki orkiszowej jasnej150 g mleka40 g masła25 g drożdży2 łyżki miodu1/3 łyżeczki soli1 jajko+1 żółtkodo posmarowania:1 białko+1 łyżka mleka150 g suszonych daktyliwoda do namoczenia2 łyżki tahiniPrzygotowanie: Odstawić na 30 minut ciasto drożdżowe przygotować wg podstawowego przepisu z bloga ze składników j.w. z połową wody z moczenia daktyli przy użyciu ręcznego blendera zmiksować owoce. Masa powinna być smarowna, ale gęsta wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt około 55x35 cm. Do uczynnienia drożdży w cieście użyłam miodu, a słodycz nadzienia płynie z daktyli. Każdy pasek z osobna skręcić spiralnie wzdłuż własnej osi i zwinąć kształtną bułeczkę zawijając końcówkę pod spód.