1,5 szkl mąki Krupczatki 2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl curku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 żółtek 4 łyżki śmietany 2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl curku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 żółtek 4 łyżki śmietany 2 - 2,5 kg jabłek 1 szkl cukru 1 -2 łyżki cynamonu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szkl wody garść rodzynek 2 łyżki bułki tartej 1 szkl cukru 1 -2 łyżki cynamonu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szkl wody garść rodzynek 2 łyżki bułki tartej wszystkie składniki ciasta wrzucamy do miski i szybko wyrabiamy. ...pyszna szarlotka taka jak to kiedyś się piekło, a przepis na szarlotkę z bardzo, bardzo starego numeru Poradnika Domowego Na górze jest kratka ale jak Wam się nie chce robić kratki na górze można rozwałkować ciasto i całkiem przykryć lub ten kawałek ciasta włożyć do zamrażalnika i zetrzeć na tarce... Jabłka obieramy, kroimy; wkładamy do dużego rondla zasypujemy cukrem stawiamy na małym ogniu i prażymy ok 20 minut. Jabłka obieramy, kroimy; wkładamy do dużego rondla zasypujemy cukrem stawiamy na małym ogniu i prażymy ok 20 minut. Ja ok 3/4 ciasta wylepiam wyłożoną papierem blachę do pieczenia i całą blachę wstawiam do lodówki; a resztę ciasta owijam folią i również wkładam do lodówki. Po wyrobieniu owijamy w folię i wstawiamy na ok 2 godz do lodówki. Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok 25-30 minut. Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok 25-30 minut.