Kawałek selera korzeniowego (1-2 szklanki pokrojonego w kostkę) 2 łyżeczki ziół prowansalskich albo przyprawy włoskiej (przepis jak ją zrobić jest tutaj ) ) 1 puszka mleka kokosowego 2 łyżki oleju Bulion lub woda do rozrzedzenia kremu Na paprykowy olej 4 łyżki oleju 11/2 łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego Przygotowanie: Krok 3 W międzyczasie przygotuj paprykowy olej: wlej olej do małego rondelka, wsyp papryki i podgrzewaj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż olej zacznie pachnieć papryką. Zupa krem z fasoli nadaje się też do innych modyfikacji: zamiast mleka kokosowego możesz użyć zwykłej śmietany, albo nawet jogurtu, choć tu trzeba uważać, żeby zupa nie stała się zbyt kwaskowa. Rozgrzej w garnku 2 łyżki oleju a następnie wsyp na niego szalotki i selera oraz zioła prowansalskie lub przyprawę włoską. Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com Składniki: 2 puszki białej fasoli (2×400 ml) 2 szalotki 3 ząbki czosnku Smaż na średnim ogniu, tak żeby nie przypalić szalotek, około 5 minut. Odkryj garnek z fasolą, wlej puszkę mleka kokosowego, i zmiksuj na gładką masę. Zupa krem z fasoli to alternatywny sposób na klasyczną zupę fasolową. Ma intensywny fasolowy smak, ale jest bardziej elegancka i można ją podać na proszony obiad. Zagotuj, przykryj, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Zupa krem z fasoli jest niesłychanie prostym i bardzo sycącym daniem.