Kapuśniak na żeberkach kawałek żeberek (ok 500 -500 g) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera liść laurowy ziele angielskie 4 ziarna pieprzu kawałek wędzonej kiełbasy ( ok 150 g) - można zastąpić kawałkiem boczku 4-5 ziemniaków 1/2 kg kiszonej kapusty 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku 1 łyżka mąki Żeberka zalać wodą, zagotować i gotować kilka minut aż pojawią się szumowiny, wylać wodę, żeberka umyć i zalać świeżą wodą (ok 2 litry). Patelnię przetrzeć z tłuszczu ręcznikiem papierowym, postawić z powrotem na ogień i dodać łyżkę mąki, chwilę prażyć mąkę mieszając aż zacznie lekko brązowieć, wlać na patelnię chochlę zupy, wymieszać i natychmiast przelać do zupy, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.