3 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka wódki 30 g. masła konfitura lub powidła na nadzienie ( u mnie z dzikiej róży) 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka wódki 30 g. masła konfitura lub powidła na nadzienie ( u mnie z dzikiej róży) Składniki: Zaczyn: 1 niepełna szklanka ciepłego mleka 50 g. drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki pszennej Ciasto: 500 g. mąki pszennej 200 g. ugotowanych ziemniaków (1 większy ziemniak) 1 niepełna szklanka ciepłego mleka 50 g. drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki pszennej Ciasto: 500 g. mąki pszennej 200 g. ugotowanych ziemniaków (1 większy ziemniak) Na blogu jest już kilka przepisów na te pyszności, ale pączków z ziemniakami jeszcze nie ma. Pączki smażyć w głębokim tłuszczu, po 3-4 minuty z każdej strony, na średnim gazie. Pączki smażyć w głębokim tłuszczu, po 3-4 minuty z każdej strony, na średnim gazie. Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki letniej wody 13 łyżek cukru pudru Po usmażeniu, pączki układać na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z tłuszczu. Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki letniej wody 13 łyżek cukru pudru Po usmażeniu, pączki układać na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z tłuszczu. Przepis był na kilogram mąki, ale ja zawsze robię z połowy porcji. Do miski z mąką i ziemniakami, wlać zaczyn, dodać utarte żółtka i wódkę. Do miski z mąką i ziemniakami, wlać zaczyn, dodać utarte żółtka i wódkę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, chwilę wyrobić i przykryć ściereczką. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, chwilę wyrobić i przykryć ściereczką. Uformowane pączki, zostawić jeszcze na 15-20 minut do napuszenia. Uformowane pączki, zostawić jeszcze na 15-20 minut do napuszenia. Zostawić na 15 -20 minut do ponownego wyrośnięcia. Zostawić na 15 -20 minut do ponownego wyrośnięcia. Odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Szczerze powiem, że najbardziej lubię tradycyjne pączki, chociaż te z ziemniakami, są naprawdę pyszne. Na jednym krążku, wyłożyć nadzienie, przykryć drugim krążkiem. Na jednym krążku, wyłożyć nadzienie, przykryć drugim krążkiem. 13 pełnych łyżek cukru, ale może wyjść, więcej lub mniej. 13 pełnych łyżek cukru, ale może wyjść, więcej lub mniej. Przepis na te pączusie, dostałam kilka lat temu, od mamy mojej koleżanki. Po tym czasie, ciasto delikatnie rozwałkować, lub rozpłaszczyć dłońmi. Po tym czasie, ciasto delikatnie rozwałkować, lub rozpłaszczyć dłońmi. Sok z cytryny i wodę, wlać do miseczki. Sok z cytryny i wodę, wlać do miseczki.