Ptysie

Anna
Desery
17.02.2020 9:30
Ptysie

Liczba porcji: 14 sztuk Kaloryczność kcal: 280 w 1 ptysiu Dieta: wegetariańska Składniki na ptysie 1 szklanka mąki z czubem - 190 gramów niecałe 3/4 kostki masła - 130 g 1 szklanka wody - 250 ml 4 średnie jajka Składniki na bitą śmietanę 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % 1 szklanka śmietanki kremówki 36 % 6 pełnych łyżek cukru pudru - 100 g Jeśli na jednej blaszce nie zmieściły Ci się wszystkie ptysie (tak jak u mnie), to nie wyciskaj reszty, póki nie upieką się te pierwsze. Za to śmietanka 36 % ubija się błyskawicznie i czasem zdarza się, że ubiję ją o kilka sekund za długo i w kilka chwil zaczyna się z niej robić masło. Domowe ptysie na słodko piekę zarówno na Tłusty Czwartek, jak i na przyjęcia. Absolutnie się z tym nie zgadzam i super gorąco zachęcam Was do tego, by upiec ptysie w domu. Sugeruję wysokie naczynie, ponieważ z początku śmietanka jest rzadka i może chlapać po kuchni :) Śmietankę ubijaj tak tylko do momentu, gdy zrobi się lekko gęsta. Ciasto ptysiowe przełóż łyżką do jednorazowego rękawa cukierniczego z odcinaną końcówką (odcinaj końcówkę do średnicy 1 cm) lub do rękawa na tylki. Porada: Jeśli zdarzy się tak, że Twoje ptysie opadną po upieczeniu, to nie martw się. Polecam mój najlepszy i sprawdzony przepis na ptysie , które szykuję zazwyczaj z kremem śmietanowym lub też kremem budyniowym. Naczynie postaw ponownie na palniku ustawionym na bardzo małej mocy i mieszaj całość około jednej minuty, aż masa zacznie sama ładnie odchodzić od ścianek naczynia. Uważaj, by nie ubijać jej za długo, ponieważ śmietanka może się zacząć warzyć i rozwarstwiać na maślankę i masło. Na blaszkę wyłóż sprawdzony arkusz papieru do pieczenia (do gorszej jakości papieru ptysie mogą się przykleić. Jajka wyjmij wcześniej z lodówki a śmietanki kremówki umieść w lodówce, by się dobrze schłodziły. Przygotuj sobie też cztery, średniej wielkości jajka, niecałe 3/4 kostki masła (prawdziwe masło sprzedawane w kostce o wadze 200 gramów), czyli 130 gramów masła. Możesz od razu wymieszać szklankę śmietanki 30 % i 36 % w jednym, wysokim naczyniu i umieścić w lodówce. Na zdjęciu poniżej widać upieczone już ptysie czekające na przekrojenie i nałożenie słodkiego kremu :) Zatem lepiej jest poczekać, aż ciasto będzie zimne (nie umieszczaj go jednak w lodówce) i dopiero wyciskać bezy. Najważniejsze jest to, by ciasto nie było ciepłe w momencie umieszczania go w piecu. Do masy możesz dodać kolejne jajko, tylko wtedy, gdy poprzednie idealnie wmieszało się w ciasto. Całość podgrzewaj, aż masło się rozpuści a woda z masłem zacznie się gotować. Formę z ptysiami umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. To dla mnie idealne połączanie, ponieważ śmietanka słodka 30 % ubija mi się dość długo nawet wtedy, gdy jest mocno schłodzona. Nie można otwierać drzwi piekarnika w trakcie pieczenia, ponieważ ptysie opadną. Ptysie przepis Zacznij od ciasta na ptysie. Naczynie ze schłodzoną śmietanką polecam dodatkowo umieścić na 20-30 minut w zamrażalniku. W takiej misce łatwiej jest łączyć ciasto z jajkami. Na zdjęciu poniżej widać prawidłowo wymieszane z jajkiem ciasto. Dobrze schłodzoną śmietankę wyjmij z zamrażalnika i natychmiast zacznij ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Ptysie na słodko możesz też wypełnić innym kremem. Ciepłe ciasto ptysiowe może wówczas wyrosnąć a następnie opaść podczas wyjmowania ptysi z piekarnika. Ptysie można też wyciskać bezpośrednio na natłuszczoną blaszkę. Nie będą tak ładnie się prezentować, ale będą tak samo smaczne. Do zrobienia ptysi potrzebujesz również: średniej wielkości garnek; drewniana łyżka; mikser ręczny; rękaw do wyciskania i tylka z większym otworem np. nr 6B - Wilton; arkusz papieru do pieczenia. Naczynie zdejmij na chwilę z palnika i wsyp do garnka całą mąkę. Jeśli nie masz wagi, to będzie to mniej więcej pełna szklanka mąki z tzw. wystającym czubem. Bitą śmietanę możesz przełożyć do tego samego rękawa z tylką, którym wyciskanie były ptysie. W ten sposób wmieszaj w ciasto wszystkie jajka. na słodko, czy na wytrawnie? Podczas liczenia kalorii nie uwzględniłam tylko odrobiny cukru pudru, którym oprószyłam gotowe ptysie. Ciasto ptysiowe wyciskaj na natłuszczony papier lub blaszkę. Warto wiedzieć, że gotowe ciasto ptysiowe nie musi być od razu pieczone.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/ptysie