Sernik królewski - idealny i prosty

Agata
Ciasta
06.02.2020 12:54
Sernik królewski - idealny i prosty

Składniki Ciasto kakaowe: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 170 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 2 jajka Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 180 g cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 200 ml śmietanki 30% 3 jajka Wykonanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia. Moja wersja jest nieco odchudzona, bo i do ciasta i do masy dodałam nieco mniej cukru niż w tradycyjnych przepisach, w cieście jest troszkę mniej masła, a do masy serowej dałam zamiast masła śmietankę. Masę wylewamy na podpieczone ciasto, a na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na termoobiegu. Po tym czasie studzimy sernik przez 15-20 minut w zamkniętym piekarniku, a następnie przy lekko uchylonych drzwiczkach. Na blogu znajdziecie także inne przepisy na serniki: Mam nadzieje, że tak, a jeśli jeszcze nie, to po tym wspaniałym serniku na pewno dołączysz do grona jego wielbicieli. Pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sernik królewski ma bardzo delikatną konsystencję, jest bardzo prosty w przygotowaniu i zawsze się udaje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2020/01/sernik-krolewski-idealny-i-prosty.html