creme brulee z marakują

Desery
06.02.2020 14:23
creme brulee z marakują

A co będzie potrzebne do wykonania deseru? ( na 6 porcji) 500 ml śmietanki 30% 1/3 szklanki cukru kryształu 6 żółtek ziarenka z 1/2 laski wanilii 2 marakuje truskawki 4 łyżeczki cukru trzcinowego Wykonanie Śmietankę przelewamy do rondelka, dorzucamy wydrążone ziarenka wanilii oraz cukier. Zimny deser posypujemy z wierzchu cukrem trzcinowym i karmelizujemy za pomocą specjalnego palnika lub zapiekamy w piekarniku na górnej blaszce przez 10min w funkcji grill (160-170), aż cukier utworzy skorupkę. Użyłam właśnie marakui, aby przełamać słodycz kremu, bo, jak wiadomo, to deser, który podniebieniu dostarcza prawdziwego miodu…:) Sok z niego dodałam do masy kremu, zaś ziarenkowe kuleczki wykorzystałam do ozdoby. W moim wydaniu z dodatkiem owocu marakui. Gdy masa jest już połączona dodajemy sok z marakui. Następnie wyjmujemy z piekarnika, studzimy i schładzamy w lodówce.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://rajdlapodniebienia.pl/index.php/2020/02/06/creme-brulee-z-marakuja/