5-6 dużych ziemniaków (około 700-800g) 5-6 jajek 500-600 g pieczarek 1 duża cebula mniej więcej 1/2 szkl. kremówki lub 3-4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 1-2 łyżki bułki tartej około 100 g tartej mozzarelli sól, pieprz szczypta mielonej słodkiej papryki olej/masło Ziemniaki szorujemy, gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Na koniec można odłożoną cebulę z pieczarkami jeszcze raz wrzucić na patelnię i krótko przesmażyć/podgrzać z pozostałymi pieczarkami. Można przygotować w wersji ze słodką lub kwaśną śmietaną – ja przetestowałam obie, ale szczerze mówiąc nie wiem, która wersja smaczniejsza;) Doskonała na postny, bezmięsny obiad. Przekładamy całość do miski, a na patelnię wrzucamy stopniowo resztę pieczarek – dzięki temu będą ładnie się smażyć, a nie dusić. A tutaj zapiekanka przygotowana w wersji z kwaśną śmietaną na wierzchu. Wierzch zalewamy śmietaną doprawioną niewielką ilością soli i posypujemy tartym serem (jeżeli wykorzystujemy kwaśną śmietanę wystarczy cienką warstwą rozprowadzić ją po ziemniakach). Na patelni rozgrzewamy masło z niewielką ilością oleju, wrzucamy cebulę. Udostępnij Zapisz Plasterki ziemniaków przełożone pieczarkami i ugotowanymi na twardo jajkami. Następnie rozkładamy warstwę pieczarek z cebulą oraz jajka, doprawiamy pieprzem i solą.