Od małego popcorn traktowany jest jako przekąska przy niejednym spotkaniu. Najczęściej jednak sięgamy po niego w kinie lub w trakcie wieczoru filmowego. Nie ma się co dziwić! Jest to doskonała zagryzka oraz dobrze smakuje. Czy jednak prażona kukurydza jest czymś zdrowym? Poznaj jej interesujące właściwości zdrowotne!
Proces powstania popcornu
Nic prostszego! Woda znajdująca się w łupinkach kukurydzy, pod wpływem ciepła, zamienia się w parę. To następnie powoduje rozszerzanie się i pękanie łupinek, co doprowadza do wybuchu. W taki sposób otrzymujemy popcorn, który można przygotować samodzielnie we własnej kuchni.
Domowej roboty popcorn można przygotować na wiele sposobów. Na maśle, oleju kokosowym lub zwyczajnie w mikrofalówce. Warto jednak unikać ziaren popcornu w papierowych woreczkach, które następnie zagrzewamy w mikrofalówce. Popcorn ten zawiera diacetyl, który może zaszkodzić naszemu zdrowiu. Związek chemiczny jest dodawany, aby nadać lepszy maślany smak.
Skład
W 100 gramach popcornu najwięcej znajdziemy węglowodanów, bo aż 65 procent. Kolejnym składnikiem jest błonnik roślinny i białko. W popcornie znajdziemy też tłuszcze oraz polifenole, które posiadają właściwości przeciwutleniające. Innymi składnikami są żelazo oraz fosfor.
Właściwości zdrowotne popcornu
Wydaje się, że popcorn nie wnosi nic pozytywnego dla naszego zdrowia. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, a więc traktowany jest jako niezdrowa przekąska. W rzeczywistości jednak posiada w sobie niesamowite właściwości zdrowotne, które doskonale wpływają na nasz organizm.
Wpływa na regulację cholesterolu
Popcorn bardzo dobrze wpływa na regulację cholesterolu we krwi. Dzięki temu poprawia się praca krążenia krwi oraz serca. Zmniejsza to też ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca oraz udaru.
Wpływa na regulację cukru
Ziarna kukurydzy pobudzają metabolizm oraz kontroluje ilość insuliny i glukozy. Dzięki temu doskonale daje sobie radę z regulacją cukru w naszej krwi. Popcorn jest zatem polecany osobom chorującym na cukrzycę. Niemniej jednak nawet jeśli choroba ta u nas nie występuje, można wspomóc swój organizm, sięgając właśnie po popcorn.
Wpływa na proces starzenia
Powodem przedwczesnego starzenia się są wolne rodniki, które znajdują się w komórkach organizmu. To przez ich działanie nasze ciało znacznie szybciej się starzeje. Antyoksydanty, które znajdują się w popcornie, spowalniają ten proces, dzięki czemu nasza skóra wolniej się starzeje.
Wspomaga trawienie
Naturalnie przygotowany popcorn jest pełen błonnika, który znakomicie wpływa na proces trawienia w naszym organizmie. Dzięki temu unikniemy złego samopoczucia, zaparć oraz zadbamy o prawidłowe i regularne wypróżnianie się. Co więcej, będziemy czuć się mniej ociężali, jako że organizm ma ułatwioną pracę.
Wspomaga dietę
Oczywiście popcorn nie jest standardowym elementem diety, ale zdecydowanie ratuje nas w momentach, kiedy nie możemy powstrzymać się przed sięgnięciem po coś do jedzenia. Poza tym, tak jak zostało wcześniej wspomniane, doskonale wpływa na trawienie.