SKŁADNIKI Chińskie naleśniki: 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli ok. 220 ml wrzącej wody 3-4 łyżki oleju sezamowego Sos hoisin: 8 łyżek sosu sojowego 4 łyżki masła orzechowego 100% 4 łyżki octu ryżowego 4 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki cukru trzcinowego 2 ząbki czosnku 3 cm kłącza imbiru szczypta ostrej papryki szczypta mielonego anyżu świeżo mielony czarny pieprz Kaczka: 4 kacze piersi świeżo mielony czarny pieprz sól Dodatkowo: 2 zielone ogórki kiełki groszku (opcjonalnie) 200 g ugotowanego ryżu jaśminowego lub basmati (opcjonalnie do podania) Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni lub w woku przez 1-2 minuty z obu stron, aż pojawią się bąbelki powietrza, a ciasto ładnie się zarumieni. W tym przepisie na chińskie naleśniki postawiłem na wersję smażoną, w której zlepia się dwa kawałki ciasta posmarowane olejem sezamowym. Oczywiście przygotowanie popularnego ptaka na sposób znany ze stolicy Państwa Środka to sprawa niemalże niewykonalna w warunkach domowych ze względu na dość skomplikowany proces, więc postawiłem na znacznie prostszą formę i wykorzystałem piersi. Do kaczki po pekińsku można tradycyjnie przygotować je na dwa sposoby: albo ugotować na parze, albo upiec na suchej patelni. Z filetów tradycyjnie najpierw wytopiłem nadmiar tłuszczu, a potem upiekłem przez kwadrans w piekarniku, aby mięso nadal było różowe w środku — to zdecydowanie mój ulubiony sposób na kaczkę, który Wam bardzo polecam. W dobrych restauracjach z kuchnią chińską bardzo często zamawiam kaczkę po pekińsku podawaną z charakterystycznymi parowanymi naleśnikami, sosem hoisin i świeżymi chrupiącymi warzywami. Chińskie naleśniki z kaczką serwuje się z jednym z najlepszych sosów, jakie stworzył człowiek. Wszystkie składniki na sos hoisin umieść w kielichu blendera i zmiksuj na gładki sos. W obu przypadkach korzysta się jednak z zaparzonej gorącą wodą mąki, dzięki czemu ciasto jest plastyczne, miękkie i można je bardzo cienko rozwałkować. Sos hoisin na podstawie BBC Good Food. **Naleśniki na podstawie China Sichuan Food. W sieci, jak i w książkach kucharskich można znaleźć bardzo wiele receptur na jego przygotowanie. Dlatego jakiś czas temu postanowiłem ugotować takie chińskie naleśniki z kaczką własnoręcznie i podzielić się z Wami nowym przepisem. Oryginalnie sos hoisin składa się z pasty z fermentowanej soi, przyprawy pięciu smaków oraz czosnku. Naczynie wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut na różowo lub 20 minut do pełnego upieczenia w środku. Gdy składniki się połączą, ciasto wyjmij na blat i zacznij zagniatać przez około 5-10 minut do otrzymania plastycznej masy. 🙂 Chińskie naleśniki z kaczką, ogórkiem i sosem hoisin Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Łyżeczką wybierz pestki, a następnie pokrój go w słupki o długości ok. 5 cm i przełóż na talerz obok kiełków groszku. Smaż przez 4 minuty, aż wytopi się z nich tłuszcz, a skórka stanie się chrupiąca. Po ich upieczeniu na patelni naleśniki można rozdzielić i podgrzać nad parą przed samym podaniem. Podgrzane naleśniki podaj na drewnianej deseczce lub w parowniku. Gotowe naleśniki podgrzewaj na parze przed samym podaniem (po przygotowaniu kaczki) Przygotuj żaroodporne naczynie, wlej tłuszcz z patelni i ułóż w nim piersi skórą do góry. Po przestudzeniu można rozdzielić je na dwie części lub uformować kieszonkę. Wierzch połowy z nich posmaruj olejem sezamowym i złącz z drugą nieposmarowaną kulką.