Każda z nas ma w domu woreczki do robienia kostek lodu lub plastikowe foremki służące w tym samym celu. Jednak używamy ich tylko zgodnie z przeznaczeniem, nie wiedząc, że mogą być wykorzystane na wiele innych sposobów.
1 Jajka
Masz w lodówce jajka, którym kończy się termin przydatności, a nie masz pomysłu, co z nimi zrobić? Jajka sparz i przełóż do miseczki, w której połączysz żółtko z białkiem trzepaczką. Następnie przelej je do foremek i zamroź.
2 Cytryna i mięta
Pokrój cytrynę na małe plasterki i wyłóż na dnie foremek, na wierz połóż po listku mięty i zalej wodą. Włóż do zamrażalki i dodatki do wody, herbaty czy drinków gotowe.
3 Zioła
Jeśli Twoja bazylia zaczyna wyglądać marnie, a Ty nie masz potrzeby teraz jej użyć, możesz ją zamrozić. Posiekaj zioła i wsyp do foremek, a następnie zalej oliwą z oliwek i włóż do zamrażarki. Po zioła sięgniesz wtedy, gdy będziesz chciała.
4 Winogrona, czereśnie, wiśnie i truskawki
Boisz się, ze winogrona lub truskawki się zepsują? Możesz je poukładać w foremkach i zamrozić. Wykorzystasz je zamiast lodu do schłodzenia wina lub szampana.
5 Pozostałe owoce
Jeśli Twoje owoce zaczynają marnie wyglądać, możesz je drobno pokroić lub zmiksować i umieścić w foremkach do lodów. Zamrożone kosteczki wykorzystasz do zrobienia mrożonej herbaty, jako dodatek do smoothie czy owocowego koktajlu.
6 Kawa
Mocną esencję kawy wystudź i wlej do foremek na lód. Latem dodasz je do zimnego mleka i mrożona kawa gotowa!
7 Wino
Została Ci resztka wina i nie masz, co z nim zrobić? Przelej je do foremek na lód, a zamrożone później kostki wykorzystasz do drinków, zrobienia Sangrii lub po prostu schłodzenia wina.
8 Jogurt
Jogurty mają krótkie daty ważności, które zazwyczaj po otwarciu lodówki potrafią nas zaskoczyć. Jeśli chcemy przedłużyć tę datę, możemy zamrozić go w foremkach do lodów i wykorzystać następnie do zrobienia koktajli owocowych.
9 Kwiaty
Zamrożone kwiatki wyglądają fenomenalnie. Możesz zamrozić jadalne kwiatki, układając je starannie w foremce i zalewając wodą, a następnie wykorzystując, jako zaskakująco eleganckie kostki do schładzania napojów, herbat czy drinków.
10 Soki owocowe
Naturalne soki owocowe mają bardzo krótki termin do spożycia po otwarciu. Jeśli nie chcesz, by się zmarnowały, zamroź je w foremkach do lodów i użyj później do zrobienia Sangrii.
11 Sushi
Foremki do lodów mogą Ci posłużyć do zrobienia sushi, jeśli nie przekonały cię inne metody jego zawijania.
12 Mleko
Mleko ma bardzo krótki termin przydatności po pierwszym otwarciu. Jeśli nie chcesz zmarnować tego, którego nie zdążyłaś wykorzystać, zamróz je w foremkach do lodów i wykorzystaj później do zrobienia shake'ów.
13 Miód i musli
Na dno foremek wylej odrobinę miodu, następnie wsyp suszone owoce i musli, całość zalej kolejną warstwą miodu. Po kilku minutach przechowywania w lodówce otrzymasz mini ciasteczka.
14 Aloes
Złamał Ci się liść aloesu? Nie masz teraz potrzeby, by wykorzystać jego miąższ? Wydrąż środek aloesu i przełóż do foremek na lód, chętnie wykorzystasz je latem, jako kompres dla opalonej skóry lub w razie poparzenia.
15 Kostki rosołowe
Jeśli nie jesteś zwolenniczką bulionetek i kostek rosołowych to rozwiązanie powinno Cię przekonać. Poświeć trochę czasu, aby przygotować bardzo intensywny rosół w małej ilości. Dodaj do niego dużą ilość liści laurowych, ziela angielskiego, czosnku cebuli, pietruszki, pory, marchewki, selera, pietruszki itd. Przelej wystudzoną esencję rosołu do foremek i zamroź. Wykorzystasz je zawsze wtedy, gdy będziesz chciała zrobić szybką zupę czy sos, nie mając pod ręką wszystkich składników i nie używając sztucznych wzmacniaczy smaku.