Każda z nas ma w domu woreczki do robienia kostek lodu lub plastikowe foremki służące w tym samym celu. Jednak używamy ich tylko zgodnie z przeznaczeniem, nie wiedząc, że mogą być wykorzystane na wiele innych sposobów.
![]()
1 Jajka
Masz w lodówce jajka, którym kończy się termin przydatności, a nie masz pomysłu, co z nimi zrobić? Jajka sparz i przełóż do miseczki, w której połączysz żółtko z białkiem trzepaczką. Następnie przelej je do foremek i zamroź.
2 Cytryna i mięta
Pokrój cytrynę na małe plasterki i wyłóż na dnie foremek, na wierz połóż po listku mięty i zalej wodą. Włóż do zamrażalki i dodatki do wody, herbaty czy drinków gotowe.
3 Zioła
Jeśli Twoja bazylia zaczyna wyglądać marnie, a Ty nie masz potrzeby teraz jej użyć, możesz ją zamrozić. Posiekaj zioła i wsyp do foremek, a następnie zalej oliwą z oliwek i włóż do zamrażarki. Po zioła sięgniesz wtedy, gdy będziesz chciała.
![]()
4 Winogrona, czereśnie, wiśnie i truskawki
Boisz się, ze winogrona lub truskawki się zepsują? Możesz je poukładać w foremkach i zamrozić. Wykorzystasz je zamiast lodu do schłodzenia wina lub szampana.
5 Pozostałe owoce
Jeśli Twoje owoce zaczynają marnie wyglądać, możesz je drobno pokroić lub zmiksować i umieścić w foremkach do lodów. Zamrożone kosteczki wykorzystasz do zrobienia mrożonej herbaty, jako dodatek do smoothie czy owocowego koktajlu.
![]()
6 Kawa
Mocną esencję kawy wystudź i wlej do foremek na lód. Latem dodasz je do zimnego mleka i mrożona kawa gotowa!
![]()
7 Wino
Została Ci resztka wina i nie masz, co z nim zrobić? Przelej je do foremek na lód, a zamrożone później kostki wykorzystasz do drinków, zrobienia Sangrii lub po prostu schłodzenia wina.
8 Jogurt
Jogurty mają krótkie daty ważności, które zazwyczaj po otwarciu lodówki potrafią nas zaskoczyć. Jeśli chcemy przedłużyć tę datę, możemy zamrozić go w foremkach do lodów i wykorzystać następnie do zrobienia koktajli owocowych.
9 Kwiaty
Zamrożone kwiatki wyglądają fenomenalnie. Możesz zamrozić jadalne kwiatki, układając je starannie w foremce i zalewając wodą, a następnie wykorzystując, jako zaskakująco eleganckie kostki do schładzania napojów, herbat czy drinków.
![]()
10 Soki owocowe
Naturalne soki owocowe mają bardzo krótki termin do spożycia po otwarciu. Jeśli nie chcesz, by się zmarnowały, zamroź je w foremkach do lodów i użyj później do zrobienia Sangrii.
11 Sushi
Foremki do lodów mogą Ci posłużyć do zrobienia sushi, jeśli nie przekonały cię inne metody jego zawijania.
![]()
12 Mleko
Mleko ma bardzo krótki termin przydatności po pierwszym otwarciu. Jeśli nie chcesz zmarnować tego, którego nie zdążyłaś wykorzystać, zamróz je w foremkach do lodów i wykorzystaj później do zrobienia shake'ów.
13 Miód i musli
Na dno foremek wylej odrobinę miodu, następnie wsyp suszone owoce i musli, całość zalej kolejną warstwą miodu. Po kilku minutach przechowywania w lodówce otrzymasz mini ciasteczka.
14 Aloes
Złamał Ci się liść aloesu? Nie masz teraz potrzeby, by wykorzystać jego miąższ? Wydrąż środek aloesu i przełóż do foremek na lód, chętnie wykorzystasz je latem, jako kompres dla opalonej skóry lub w razie poparzenia.
![]()
15 Kostki rosołowe
Jeśli nie jesteś zwolenniczką bulionetek i kostek rosołowych to rozwiązanie powinno Cię przekonać. Poświeć trochę czasu, aby przygotować bardzo intensywny rosół w małej ilości. Dodaj do niego dużą ilość liści laurowych, ziela angielskiego, czosnku cebuli, pietruszki, pory, marchewki, selera, pietruszki itd. Przelej wystudzoną esencję rosołu do foremek i zamroź. Wykorzystasz je zawsze wtedy, gdy będziesz chciała zrobić szybką zupę czy sos, nie mając pod ręką wszystkich składników i nie używając sztucznych wzmacniaczy smaku.