15 nietypowych zastosowań foremek do robienia lodu!

Patrycja
Dom
02.02.2020 21:47
15 nietypowych zastosowań foremek do robienia lodu!

Każda z nas ma w domu woreczki do robienia kostek lodu lub plastikowe foremki służące w tym samym celu. Jednak używamy ich tylko zgodnie z przeznaczeniem, nie wiedząc, że mogą być wykorzystane na wiele innych sposobów.

Zdjęcie 15 nietypowych zastosowań foremek do robienia lodu! #1

1 Jajka

Masz w lodówce jajka, którym kończy się termin przydatności, a nie masz pomysłu, co z nimi zrobić? Jajka sparz i przełóż do miseczki, w której połączysz żółtko z białkiem trzepaczką. Następnie przelej je do foremek i zamroź.

2 Cytryna i mięta

Pokrój cytrynę na małe plasterki i wyłóż na dnie foremek, na wierz połóż po listku mięty i zalej wodą. Włóż do zamrażalki i dodatki do wody, herbaty czy drinków gotowe.

3 Zioła

Jeśli Twoja bazylia zaczyna wyglądać marnie, a Ty nie masz potrzeby teraz jej użyć, możesz ją zamrozić. Posiekaj zioła i wsyp do foremek, a następnie zalej oliwą z oliwek i włóż do zamrażarki. Po zioła sięgniesz wtedy, gdy będziesz chciała.

Zdjęcie 15 nietypowych zastosowań foremek do robienia lodu! #2

4 Winogrona, czereśnie, wiśnie i truskawki

Boisz się, ze winogrona lub truskawki się zepsują? Możesz je poukładać w foremkach i zamrozić. Wykorzystasz je zamiast lodu do schłodzenia wina lub szampana.

5 Pozostałe owoce

Jeśli Twoje owoce zaczynają marnie wyglądać, możesz je drobno pokroić lub zmiksować i umieścić w foremkach do lodów. Zamrożone kosteczki wykorzystasz do zrobienia mrożonej herbaty, jako dodatek do smoothie czy owocowego koktajlu.

Zdjęcie 15 nietypowych zastosowań foremek do robienia lodu! #3

6 Kawa

Mocną esencję kawy wystudź i wlej do foremek na lód. Latem dodasz je do zimnego mleka i mrożona kawa gotowa!

Zdjęcie 15 nietypowych zastosowań foremek do robienia lodu! #4

7 Wino

Została Ci resztka wina i nie masz, co z nim zrobić? Przelej je do foremek na lód, a zamrożone później kostki wykorzystasz do drinków, zrobienia Sangrii lub po prostu schłodzenia wina.

8 Jogurt

Jogurty mają krótkie daty ważności, które zazwyczaj po otwarciu lodówki potrafią nas zaskoczyć. Jeśli chcemy przedłużyć tę datę, możemy zamrozić go w foremkach do lodów i wykorzystać następnie do zrobienia koktajli owocowych.

9 Kwiaty

Zamrożone kwiatki wyglądają fenomenalnie. Możesz zamrozić jadalne kwiatki, układając je starannie w foremce i zalewając wodą, a następnie wykorzystując, jako zaskakująco eleganckie kostki do schładzania napojów, herbat czy drinków.

Zdjęcie 15 nietypowych zastosowań foremek do robienia lodu! #5

10 Soki owocowe

Naturalne soki owocowe mają bardzo krótki termin do spożycia po otwarciu. Jeśli nie chcesz, by się zmarnowały, zamroź je w foremkach do lodów i użyj później do zrobienia Sangrii.

11 Sushi

Foremki do lodów mogą Ci posłużyć do zrobienia sushi, jeśli nie przekonały cię inne metody jego zawijania.

Zdjęcie 15 nietypowych zastosowań foremek do robienia lodu! #6

12 Mleko

Mleko ma bardzo krótki termin przydatności po pierwszym otwarciu. Jeśli nie chcesz zmarnować tego, którego nie zdążyłaś wykorzystać, zamróz je w foremkach do lodów i wykorzystaj później do zrobienia shake'ów.

13 Miód i musli

Na dno foremek wylej odrobinę miodu, następnie wsyp suszone owoce i musli, całość zalej kolejną warstwą miodu. Po kilku minutach przechowywania w lodówce otrzymasz mini ciasteczka.

14 Aloes

Złamał Ci się liść aloesu? Nie masz teraz potrzeby, by wykorzystać jego miąższ? Wydrąż środek aloesu i przełóż do foremek na lód, chętnie wykorzystasz je latem, jako kompres dla opalonej skóry lub w razie poparzenia.

Zdjęcie 15 nietypowych zastosowań foremek do robienia lodu! #7

15 Kostki rosołowe

Jeśli nie jesteś zwolenniczką bulionetek i kostek rosołowych to rozwiązanie powinno Cię przekonać. Poświeć trochę czasu, aby przygotować bardzo intensywny rosół w małej ilości. Dodaj do niego dużą ilość liści laurowych, ziela angielskiego, czosnku cebuli, pietruszki, pory, marchewki, selera, pietruszki itd. Przelej wystudzoną esencję rosołu do foremek i zamroź. Wykorzystasz je zawsze wtedy, gdy będziesz chciała zrobić szybką zupę czy sos, nie mając pod ręką wszystkich składników i nie używając sztucznych wzmacniaczy smaku.

A jak Wy wykorzystujecie foremki do lodu? Klasycznie czy może bardziej pomysłowo?