Wart chwili uwagi! PRZEPIS NA JADALNĄ ZIEMIĘ: - 100 g masła - 25 g kakao - 100 g cukru pudru - 50 g czekolady - 2 jajka - 80 g mąki pszennej tortowej - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ucieraj z cukrem pudrem aż mocno zbieleją i podwoją swoją objętość, dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Krem: - 2 banany - 150 g serka mascarpone - 100 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym - 1 zmiażdżony widelcem banan Całość wymieszaj i wylej na małą kwadratową formę o bokach około 15 cm x 15 cm Pieczemy przez 25 minut w temp. 180 stopni C. Na dno pucharków wysyp jadalnej ziemi dodaj krem i plasterki bananów, na wierzch dodaj resztę jadalnej ziemi. Pamiętam jak kiedyś oglądając jakiś program kulinarny była mowa o top restauracji, gdzieś w Skandynawii, gdzie podawano marchewki z jadalną ziemią. Było to dla mnie tak dziwne i abstrakcyjne, że zostało to w mojej podświadomości na dłużej. Ale wymyśliłam ten deser trochę przypadkiem, kiedy został mi kawałek brownie i zastanawiałam się jak go wykorzystać?