Pierogi ruskie

Anna
Obiad
25.01.2020 17:59
Pierogi ruskie

wegetariańska Składniki na ciasto na pierogi 500 g mąki pszennej np. typ 500 szklanka gorącej wody - 250 ml 4 łyżki oleju - 50 ml pół łyżeczki soli Składniki na farsz 300 g twarogu półtłustego duża cebula - 300 g 500 g ugotowanych ziemniaków 2 łyżki masła klarowanego po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu Z resztek ciasta możesz też ugotować na koniec kluski z ciasta na pierogi Pierogi układaj obok siebie na stolnicy. Do farszu na pierogi ruskie nie używam twarogu mielonego sernikowego w wiaderku, ponieważ nawet te bardzo dobrej jakości twarogi mielone nie są tak zwarte, jak te sprzedawane w kostce. Możesz użyć twaróg półtłusty lub tłusty w kostce, typu krajanka (w bloczkach) lub też w trójkącie pakowany w papier. Pierogi wyławiaj po około 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię W ten sposób ugotuj wszystkie pierogi. Pierogi ruskie są wspaniałe na obiad, na każdą okazję. Podczas liczenia kalorii nie uwzględniłam dodatków w postaci cebulki podsmażonej na maśle, której użyłam do okraszenia ruskich pierogów po ugotowaniu. Na środek placka nakładaj farsz na pierogi ruskie. Taką okrasę szykujesz identycznie, jak cebulkę na maśle, którą wykorzystujesz do zrobienia farszu na ruskie. Pierogi ruskie Przygotuj ciasto na ruskie pierogi. Do zrobienia pierogów potrzebujesz również: czysty blat lub stolnica do wałkowania ciasta; wałek; okrągła wykrawaczka do pierogów lub szklankę średnica około 7-9 cm; bawełniana ściereczka; szeroki garnek; i cedzak do łowienia pierogów. Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy lub na blacie lekko oprószonym mąką. Pierogi ruskie są bardzo popularne głownie na Ukrainie i w Polsce. Porada: Resztki ciasta po wykrawaniu pierogów zbieraj i na koniec połącz w jedną kulę. Coraz częściej szykujemy je na świąteczny stół obok lub nawet zamiast pierogów z kapustą i grzybami. Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką. Ten prosty i sprawdzony przepis na pyszne pierogi ruskie jest moim ulubionym. Jeśli jednak mielisz ziemniaki w maszynce, to możesz też użyć ziemniaków z obiadu, z dnia poprzedniego. Farsz na pierogi ruskie jest już gotowy. Gotową kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części. Ciasto można też śmiało wyrabiać w maszynie np. w Thermomix. Porada: Ugotowane ziemniaki najlepiej jest zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę jeszcze lekko ciepłe. Farsz na pierogi ruskie Twaróg można zmielić w maszynce lub też przepuścić przez ręczną praskę. Dodaj poszatkowaną cebulę i podsmażaj na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Dwa kawałki odłóż na bok i przykryj bawełnianą ściereczką, by ciasto nie obsychało.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/pierogi-ruskie