Cauliflower in garlic and soy sauce 3 servings (1 has 430 kcal) time of preparation: 35 minutes (+30 minutes of baking) Ingredients: 300 g cauliflower (cooked and set aside to cool) 95 ml soy milk 85 g wheat flour 1 teaspoon granulated garlic sauce: 50 g soy sauce 40 g maple syrup 2 tbsp oil 2 garlic cloves pressed through 1 thick slice of grated ginger 1 tablespoon rice vinegar chili paste or chili sauce as desired 1/4 cup water 1 teaspoon potato flour 15 g sesame 150 g rice bunch of chives Instructions: Mix milk with flour and garlic (it should have a slightly thicker consistency than for crepes). Składniki: 300 g kalafiora (ugotowanego i odstawionego do ostygnięcia) 95 ml mleka sojowego 85 g mąki pszennej 1 łyżeczka czosnku granulowanego sos: 50 g sosu sojowego 40 g syropu klonowego 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 gruby plaster startego imbiru 1 łyżka octu ryżowego pasta chili lub sos chili wg uznania 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 15 g sezamu 150 g ryżu pęczek szczypiorku Wykonanie: Ostatnio moim ulubionym przepisem był kalafior w czosnkowej panierce i ostrym sosie sojowym Można przygotować w wersji zdrowszej i lżejszej, bo pieczonej Kalafior w panierce czosnkowej i sosie sojowym 3 porcje (1 ma ok. 430 kcal) czas przygotowania: ok. 35 minut (+30 minut pieczenia) koszt: ok. 2,20 zł za porcję Mleko mieszamy z mąką i czosnkiem, a następnie z mlekiem (powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż na naleśniki). W międzyczasie w rondelku zagotowujemy składniki na sos (oprócz wody i mąki ziemniaczanej). Kiedy sos zagęści się na panierce, danie jest gotowe do podania z ryżem, sezamem i szczypiorkiem. Wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach ok. 30 minut.