składniki - 180 g mąki - 200 ml mleka/napoju roślinnego lub ew. wody - 120 g puree z dyni (3-4 łyżki) – najlepiej przygotowanego z dyni z zalewy, tutaj znajdziecie przepis na marynowaną dynię bez octu: KLIK - 1 banan - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka masła orzechowego (można pominąć lub zastąpić np. pastą tahini) - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - ¼ łyżeczki sody - szczypta soli przygotowanie - Mleko/napój roślinny wymieszaj z puree z dyni, zblendowanym bananem, oliwą, masłem orzechowym, sokiem z cytryny, proszkiem do pieczenia, sodą oraz szczyptą soli. Jeśli użyjesz puree z pieczonej dyni, to do ciasta dodaj trochę cukru lub innego słodzika (ok. ½ łyżki) oraz cynamon – dynia z zalewy jest słodka sama w sobie. - Placuszki podaj z ulubionymi dodatkami – np. z owocami i syropem daktylowym.