Przepis
1 cebula
1 główka czosnku
1 opakowanie serka topionego
1 łyżka masła
oliwa z oliwek do przygotowania grzanek
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich do grzanek
Nastawiamy wodę w garnku około 800 ml
W tym czasie kroimy pieczywo w kosteczkę, rozgrzewamy lekko patelnię, wlewamy około 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy 1 zmiażdżony ząbek czosnku, mieszamy dodajemy pokrojone pieczywo, posypujemy ziołami prowansalskimi i odrobiną soli.
Grzanki nam się robią na patelni na małym ogniu, mieszamy od czasu do czasu aż grzanki będą gotowe.Jak grzanki się już nam zrobiły, o przekładamy je do miseczki i wykorzystujemy tę samą patelnie, wcześniej usuwając wszystkie okruchy. Dodajemy masło, wrzucamy cebulę, i na małym ogniu szklimy na złoty kolor. Pod koniec wrzucamy 3/4 naszego czosnku i smażymy jeszcze przez 2 minutki, uważając żeby czosnek się nie przypalił, a jedynie uwolnił aromat. Przypieczony czosnek nabiera goryczy, więc smażymy go krótko.
Gotową cebulę z czosnkiem dodajemy do gotującej się wody, dorzucamy pokrojony serek topiony i gotujemy 5 minut po czym miksujemy blenderem na gładką masę. Dzięki temu, nie musimy mieszać trzepaczką, tak długo aż się serek rozpuści.
Na minutę przed końcem gotowania dodajemy pozostały czosnek, oraz pieprz i sól do smaku. Można jeszcze posypać czosnkiem niedźwiedzim dla urozmaicenia kolorystycznego.
Dla tych co jeszcze im mało kalorii można dosypać żółtego sera.
Smacznego!