Składniki Porcja na ok 15 szt. w zależności od wielkości cebula, 100 g cebuli por, 100 g (ciemne liście pora) marchew, 200 g pietruszka (korzeń), 200 g seler, 200 g seler naciowy, 200 g czosnek, 8 ząbków natka pietruszki, 3 łyżki (posiekanej) koperek, 3 łyżki (posiekanego) lubczyk, 3 łyżki (posiekanego) sól, 10 łyżeczek (to nie pomyłka, 10 łyżeczek!!!, pamiętajcie, że przygotowujemy bazę/koncentrat) pieprz czarny mielony, 2 łyżeczki papryka słodka, 5 łyżeczek bazylia suszona, 2 łyżeczki majeranek, 2 łyżeczki oliwa z oliwek, 2 łyżki Wykonanie Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę i por, na małym ogniu, często mieszając (przez ok 2-3 minuty). Cebulę i por kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera i drobno siekamy, odkładamy na oddzielny talerz, bo będziemy je smażyć osobno, jako pierwsze. Do garnka wkładamy składniki zupy, którą przygotowujemy (mięso, ziemniaki, warzywa, itp.), dodajemy 1-2 bulionetki (w zależności od ilości gotowanej zupy) i zalewamy gorącą wodą. Warzywa będziemy drobno siekać w blenderze (można też ścierać je na drobnej tarce ale zajmie to dużo więcej czasu). Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy czy nie trzeba podlać odrobiną wody –warzywa powinny się dusić i zmięknąć, ale pilnujmy żeby się nie przypaliły. Następnie siekamy kolejne warzywa (marchew, pietruszkę korzeń, seler + seler naciowy, czosnek) i przekładamy je kolejno do dużej miski. Po wystudzeniu wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, do przegryzienia się.