Tradycyjne pączki - bardzo stary przepis

Kasia

Desery

15.01.2020 13:48

Tradycyjne pączki - bardzo stary przepis

Składniki:Przygotowanie:Zaczynamy od przygotowania rozczynu:3 łyżki mleka(ciepłego)1 łyżka cukru1 łyżka mąkii drożdżemieszamy w wysokim naczyniu i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia(w zależności od drożdży ok 15 min),Żółtka i jajko,oraz cukier,szczypta soli,ucieramy mikserem na puszystą masę,mleko zagrzać ,żeby było ciepłe(nie gorące!),masło roztopić i lekko przestudzić,Do utartych jaj wsypujemy mąkę i wlewamy mleko,mieszamy,dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ,następnie dodajemy roztopiony tłuszcz,pod koniec wyrabiania dodać spirytus,wyrabiamy jeszcze ciasto aż będzie odchodziło od rąk,przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Pączki które robi moja mama od lat,są mięciutki,rozpływają się w ustach,są u nas zawsze na sylwestra i w tłusty czwartek od zawsze-ten przepis jest w mojej rodzinie od 1968 roku,przepis na blogu jest już od dawna i cieszy się bardzo dużą popularnością więc dla przypomnienia ,bo karnawał w pełni, przygotowałam film jak je zrobić,zapraszam Gdy urośnie dwukrotnie rozwałkowujemy na grubość 1 cm,wykrajamy krążkinakładamy łyżeczkę marmolady najlepiej żeby była twarda(nie rozlewała się)dokładnie zlepiamy i układamy łączeniem do dołui odstawiamy jeszcze do wyrośnięciaSmażymy na dobrze rozgrzanym oleju,z dwóch stron,wyjmujemy na ręcznik papierowy do osączenia,i na końcu obtaczamy w cukrze pudrze-i wcinamy ile wlezie-ja uwielbiam jeszcze gorące-wtedy nie mogę się im oprzeć,ale później też są pyszne....spróbujcie...

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2020/01/tradycyjne-paczki-bardzo-stary-przepis.html