Jabłka Grójeckie charakteryzują się średnio o 5% wyższą kwasowością i o 5% wyższym wybarwieniem niż u jabłek tej samej odmiany pochodzących z innych regionów. Na blogu sa też inne pyszne przepisy, w których wykorzystałam Jabłka Grójeckie: Parę słów o Jabłkach Grójeckich Jabłka Grójeckie to owoce o iście królewskim rodowodzie. Rabarbarowy chutney z jabłkami z odrobiną korzennych przypraw smakuje doskonale, do jego przygotowania użyłam naszych pysznych i pełnych witamin Jabłek Grójeckich. Wykorzystujemy go głównie w daniach słodkich, czyli ciastach czy też deserach, ale jest on także przepyszny jako dodatek do mięs. Marka Jabłka Grójeckie odnosi się do 27 odmian i ich sportów wywodzących się z regionu grójeckiego. Warto też wspomnieć, że pod koniec 2011 r. Jabłka Grójeckie zostały wpisane do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChoG) Najbardziej popularne odmiany Jabłek Grójeckich: Wyraźny rumieniec wynika z wyższej zawartości barwników pod skórką (antocyjanów i karotenoidów).