Składniki: 400 g mąki 6 żółtek 6 łyżek śmietany 18 % 2 płaskie łyżeczki proszku 2 łyżki spirytusu lub wódki szczypta soli cukier puder do obtoczenia i olej do smażenia Przygotowanie: Z mąki,śmietany,żółtek,proszku ,wódki i soli zagniatamy ciasto,rozwałkowujemy je cienko i kroimy je nożem na prostokąty w środku robimy nacięcie i przekręcamy przez nie ciasto(wszystko dokładnie pokazałam na filmiku powyżej).W rondlu rozgrzewamy olej (ok 1-1,5 l),faworki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy kilka minut z każdej strony,na złoty kolor. Zapraszam również na inne moje przepisy karnawałowe: Karnawał w pełni więc karnawałowych przysmaków nie może zabraknąć- tym razem faworki,lub chrust jak wolicie. Faworki w brew pozorom dzięki dodatku alkoholu nie łapią do środka tłuszczu i są suche i pysznie miękkie w środku.