Przepis jest bardzo prosty do zrobienia, jednak potrzeba nieco cierpliwości, gdyż karkówka powinna się piec w piekarniku przez około dwie godziny – dzięki czemu będzie się wręcz rozpadać na talerzu. Karkówka z pieczarkami i cebulą pieczona w sosie z dodatkiem musztardy i ketchupu jest pyszna, soczysta i mięciutka – wręcz rozpływa się w ustach. Składniki na karkówka z pieczarkami i cebulą: 1,2 kg karkówki wieprzowej 400 g cebuli (dwie duże) 300 g pieczarek 2 łyżeczki musztardy sarepskiej (lub innej ulubionej) 4 kopiaste łyżki ketchupu 2 łyżki sosu sojowego szklanka bulionu majeranek, czosnek granulowany, sól, pieprz, papryka ostra mąka pszenna do obtoczenia mięsa Po tym czasie mięso obtaczamy w mące i wrzucamy na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem. Karkówkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem w trybie góra-dół przez około 2 godziny.