Pączki

Anna
Ciasta
01.01.2020 19:38
Pączki

wegetariańska Składniki na pączki 500 g mąki pszennej - około 3 szklanki 1 szklanka ciepłego mleka - 250 ml 4 żółtka średnich jajek 40 g cukru - około 3 pełne łyżki 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych 1/4 kostki masła - 50 g szczypta soli 2 łyżki spirytusu lub rumu - można pominąć 1 litr oleju lub smalcu do smażenia pączków Do zrobienia pączków potrzebujesz też: blat lub stolnica z wałkiem + mąka do podsypywania ciasta; wykrawaczka o średnicy 7 cm lub szklanka do wycinania pączków; średni i szeroki garnek; cedzak do łowienia pączków; ręczniki papierowe do kładzenia pączków po usmażeniu; szpryca z długim dziobkiem do nadziewania pączków lub plastikowa duża strzykawka, pędzelek kuchenny do smarowania pączków lukrem. Wówczas wszystkie składniki na ciasto na pączki umieść w jednej misce. Mleko lekko podgrzej a masło roztop w rondelku na małej mocy palnika lub roztop je w mikrofalówce i odstaw do przestudzenia. Jeśli planujesz nadziewać pączki marmoladą, to możesz to zrobić po usmażeniu pączków (ja tak robię) lub nadziać pączki jeszcze przed smażeniem. Ze składników na ciasto uszczknij po łyżce mąki, cukru oraz 3 łyżki ciepłego mleka i całe 25 gramów świeżych drożdży. Jeśli nie masz termometru, to koniecznie uzbrój się w cierpliwość i podgrzewaj olej na średniej mocy palnika przez kilka minut. Dodatkowy czas: wyrastanie zaczynu - minimum 15 minut; pierwsze wyrastanie ciasta - minimum 60 minut oraz wyrastanie pączków przed pieczeniem: 20-30 minut. Ciasto na drożdżach instant może potrzebować dłuższego czasu wyrastania, niż te szykowane na drożdżach świeżych. Tak przygotowane pączki przykryte ściereczką bawełnianą, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Smaż je na rumiano po około 2-3 minuty na stronę. Składniki na lukier cytrynowy 3 łyżki soku z cytryny - 18 g 10 łyżek cukru pudru - 120 g Tradycyjnie smażę je na smalcu lub na oleju roślinnym. Na jeszcze nie zastygnięty lukier wysyp też kandyzowaną skórkę z pomarańczy lub mieszanki owocowej. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 15 minut. Ciasto po wycięciu (ścinki z ciasta, które zostały po wycinaniu poprzedniej partii) ponownie lekko zagniataj, wałkuj i wycinaj krążki. W wersji wegetariańskiej smażymy pączki wyłącznie na oleju. Na nagrzany olej kładź po kilka pączków. Może Cię kusić, by dodać więcej cukru do ciasta na pączki. Każdą partię odkładaj na ręcznik papierowy i na kratkę do przestudzenia. Możesz to zrobić tak: Każdy fragment ciasta na pączka lekko rozpłaszcz. Możesz też użyć szklanki lub plastikową foremkę do ciastoliny, która bardzo często znajduje się w zestawach dla dzieci. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto na pączki. Z początku ciasto wyrabiam chwilę dłońmi a następnie przenoszę je pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Jeśli mam czas, to zostawiam ciasto do wyrastania nawet na 80-90 minut. To najlepszy przepis na pączki domowe, jaki tylko można zrobić. Pączki jeszcze rosną w garnku, więc powinny swobodnie w nim pływać. Do pączków na drożdżach polecam mąkę pszenną wrocławską. Do polukrowania pączków użyłam mojego przepisu na lukier cytrynowy . Za duża ilość cukru sprawi, że pączki za szybko będą się spiekać podczas smażenia. Jeśli planujesz tylko oprószyć pączki cukrem pudrem, to zrób to po całkowitym przestudzeniu pączków. Wówczas nawet gęstszy lukier ładnie rozchodzi się po każdym pączku i nie zostawia smug po pędzelku kuchennym. Jak widać na zdjęciu, ciasto jest lekko lepkie. Zaczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić (w razie potrzeby poczekaj jeszcze 10 minut). Prawidłowo smażone pączki nie chłoną więcej tłuszczu, niż te z dodatkiem wódki. Pączki drożdżowe są cudowne na Tłusty Czwartek. Naczynie z zaczynem możesz umieścić w lekko nagrzanym piekarniku (do 35 stopni). Na tak przygotowaną stolnicę przełóż wyrośnięte ciasto drożdżowe. Przygotuj sobie szeroką plastikową strzykawkę (taka bez igły), rękaw cukierniczy z długą tylką lub jednorazowy i wąski worek cukierniczy. Pozostałe dodatki 80 g dowolnej marmolady do nadziewania pączków 80 g kandyzowanej skórki owocowej Liczba porcji: 17 pączków Kaloryczność kcal: 250 w 1 pączku Dieta: Puszyste ciasto rozwałku delikatnie na grubość około 2,5 cm.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/paczki