Puszyste podwójnie czekoladowe ciasto

Magdalena
Ciasta
31.12.2019 15:13
Puszyste podwójnie czekoladowe ciasto

Z tym przepisem poradzi sobie każdy 🙂 Składniki: Na czekoladowe ciasto: 120 g czekolady kulinarnej 44% z Manufaktury Czekolady z 3 jajka klasy M 150 g miękkiego masła (opcjonalnie margaryny) 3 łyżki mleka 150 g cukru (można dać ciut mniej) 200 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kandyzowanej pomarańczowej skórki lub skórka starta z 1 pomarańczy Na lukier z białej czekolady: Uwaga: Lukier można pominąć i oprószyć ciasto cukrem pudrem lub zamienić na polewę z gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru około 30 g białej czekolady 3 łyżki wody Na koniec dodajemy skórkę startą z 1 pomarańczy lub 3 łyżki kandyzowanej pomarańczowej skórki, krótko miksujemy. Gdy ciasto wystygnie wyciągamy je z foremki i oblewamy lukrem z białej czekolady. 😉 Ciasto przygotowałam na bazie czekolady kulinarnej 44% z Manufaktury Czekolady. Dopiero teraz dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia składników. Jak przygotować lukier z białej czekolady? Miseczka nie może stykać się z taflą wody. Ściągamy rondelek z ognia i do gorących składników dodajemy posiekaną białą czekoladę. Puszyste podwójnie czekoladowe ciasto przygotowuje na różne okazje. Następnie dodajemy jajka i 3 łyżki mleka miksujemy. Mieszamy, aż nasz cukier się zagotujemy i zrobi się przejrzysty (około 2 minuty). Jeśli polewa wyda się wam za rzadka można dodać więcej czekolady. Spróbujcie zrobić z niej domową gorącą czekoladę. W misce masło z cukrem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/puszyste-podwojnie-czekoladowe-ciasto/