Likier jajeczny jest to likier na bazie jajek, alkoholu, cukru i mleka skondensowanego. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na napoje oraz inne przepisy na drinki. Można używać go np. jako polewy do lodów dla dorosłych czy też jako samodzielny kieliszeczek na deser po ciężkim obiedzie. Składniki: 8 jajek 250 ml spirytusu lub wódki 1 puszka skondensowanego mleka niesłodzonego 1 laska wanilii 2 szklanki cukru Opis Domowy likier jajeczny: Domowy likier jajeczny czyli znany i lubiany ajerkoniak. Cieszę się, jak podaję rzeczy które smakują wszystkim, a których nie przygotowujemy raczej na co dzień. Domowy likier jajeczny uwielbiam przygotowywać w okresie świątecznym. Zagotuj więc w garnku wodę i delikatnie włóż jajka na 30 sekund. Dalej cały czas miksując stopniowo dodajemy spirytus bądź wódkę (w zależności czego używamy). Gotowy likier jajeczny przelewam do butelek i przechowuję w lodówce. W przeciwieństwie do wielu innych domowych nalewek można pić go od razu po przygotowaniu.