Składniki: – 2,5 szklanki mąki – 1/3 szklanki cukru – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia – 2 łyżeczki cukru waniliowego – 1 całe jajko i 2 żółtka – 100 g masła – 2 łyżki gęstej śmietany – 300 g mielonego maku – 40 g orzechów włoskich – 40 g rodzynek – 20 g płatków migdałowych – 2 białka – 30 g roztopionego masła – 3-4 łyżki miodu – 1 jabłko – 1 pomarańcza dodatkowo: cukier puder i sok z pomarańczy na lukier Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni Po wyciągnięciu z pieca dekorujemy tartę prostym lukrem z cukru pudru i soku z pomarańczy. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy nieco śmietany, jeśli zbyt klejąca – trochę mąki. 2 żółtka i 1 całe jajko dodajemy do sypkich składników na spód. Do masy makowej dodajemy wszystkie składniki: bakalie, skórkę pomarańczową, roztopione masło,jabłko, miód, sok z połówki pomarańczy. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki, masło roztapiamy, pomarańczę ocieramy ze skórki i wyciskamy sok z połowy. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość kilku milimetrów, podsypujemy w razie potrzeby odrobiną mąki. Do ciasta dodajemy też 2 łyżki kwaśnej śmietany.