tort czekoladowy z musem z porzeczek

Ciasta
12.12.2019 19:59
tort czekoladowy z musem z porzeczek

Dzisiejszy przepis na tort czekoladowy to moja propozycja nie tylko na wyjątkowe okazje, ale także na zbliżające się święta Składniki biszkopt 6 jajek / 1 szklanka cukru pudru / 1 szklanka mąki pszennej tortowej / 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej / 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem czekoladowy 500 g serka mascarpone (w temp pokojowej) / 200 g dobrej, gorzkiej czekolady / 500 g śmietanki 36% dobrze schłodzonej / 3 łyżki cukru pudru mus porzeczkowy 150 g mrożonych czarnych porzeczek / mały słoiczek konfitury porzeczkowej / kieliszek wiśniówki / ponadto 1 łyżeczka cynamonu / kieliszek rumu / 1/2 szklanki herbaty earl grey / cukrowe ozdoby do dekoracji przełożenie tortu Dolny blat ułóż na paterze, naponczuj kilkoma łyżeczkami mocnej herbaty i kilkoma łyżeczkami alkoholu, w którym moczyły się porzeczki. krem czekoladowy Czekoladę połam na kawałki, przełóż do rondelka o grubym dnie i roztop w kąpieli wodnej. Białka przełożyć do misy miksera, ubijać na pianę na wysokich obrotach. W mikserze ubij dobrze śmietankę z cukrem pudrem, a następnie połącz delikatnie z masą czekoladową. Delikatnie, partiami przesiewaj mąkę z proszkiem do masy i za pomocą drewnianej łyżki mieszja, aby składniki połączyły się. Piecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 35-40min. Rozpuszczoną czekoladę zdejmij z ognia, lekko przestudź, a nastepnie partiami łącz z serkiem mascarpone. Teraz wyłóż połowę kremu czekoladowego, przykryj krązkiem biszkoptu, który naponczuj w ten sam sposób, co poprzedni blat.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://rajdlapodniebienia.pl/index.php/2019/12/12/tort-czekoladowy-z-musem-z-porzeczek/