Śledzie z porem i żurawiną

Magdalena
Sałatki
11.12.2019 14:20
Śledzie z porem i żurawiną

Składniki: 6 śledzi z zalewy octowej około 3 cm pora (biała część) 2-3 łyżki żurawiny – użyłam suszonej żurawiny Helio olej do zalania śledzi czarny mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Śledzie wyjmujemy ze słoika, lekko suszymy na ręczniku papierowym i kroimy na kawałki. Tak przygotowane śledzie powinny chłodzić się minimum 2-3 godziny, najlepiej zostawić je w lodówce na noc. Śledzie można jeść od razu, ale najlepiej smakują, gdy dobrze się schłodzą w lodówce. Jednak śledzie z porem i żurawiną najlepiej smakują po kilku godzinach chłodzenia w lodówce. Można też użyć śledzi solonych, ale wówczas należy je wcześniej w zimnej wodzie (najlepiej przez noc). Taką sałatkę śledziową można trzymać w słoiku, w lodówce nawet do tygodnia czasu. Przekładamy go na sito i przelewamy wrzątkiem (dzięki temu będzie łagodniejszy w smaku).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/sledzie-z-porem-i-zurawina/