kasza manną – 1 szklanka drobny cukier – 1 szklanka mąka pszenna – 1 szklanka proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki 2/3 kostki masła (prawdziwego) 5-6 jabłek cynamon – 1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE SZARLOTKI SYPANEJ: Na wierzch ostatnią partię mieszanki, którą posypuję startym na tarce na grubych oczkach, wyjętym z zamrażarki masłem. Wysypuje 1 część sypkiej mieszanki na spód foremki do pieczenia, na którą nakładam połowę startych jabłek z cynamonem. Szarlotkę sypaną możesz piec w standardowej blaszce na papierze pergaminowym, który wykładasz jedynie na spód. Zetrzyj na tarce, na największych oczkach oczyszczone bez gniazd i obrane ze skórki jabłka. (Zwykle po 50 minutach, kiedy widzę, że szarlotka sypana jest już prawie gotowa, schodzę na 150 st C). Włóż masło do zamrażarki na 10 minut Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki tzn. mąkę, cukier i kaszę manna oraz proszek do pieczenia. Szarlotka sypana to idealny wypiek dla każdego, kto nie czuje się mistrzem pieczenia, ma bardzo mało wolnego czasu, jednak lubi małe co nieco. Nie jest to ciasto, z którym możesz iść na salony 🙂 Szarlotka sypana na ciepło z …. Czyli powstaje mi 6 warstw – 3 x sypana mieszanka przekładana 2 warstwami jabłek i warstwa startego masła. I jak tu się na nią nie skusić? Nałóżcie na łyżeczkę jednocześnie zimne lody i ciepłą szarlotkę… Całość wkładam do nagrzanego piekarnika (góra i dół) na 180 st maksymalnie do 60 minut. Jest to szarlotka typowo domowa, ale taka, której nikt się nie oprze.