Magda Gessler jest od lat cenioną restauratorką oraz prowadzącą program “Kuchenne rewolucje” w TVN. Jej potrawy są oryginalne i cenione. Jednak również tradycyjna kuchnia spod jej ręki wychodzi wyśmienicie. Jak Magda Gessler przygotowuje kotlety mielone?
Magda Gessler od wielu lat ratuje polskie restauracje i sprawia, że wiele z nich staje na nogi. Dzięki jej metamorfozom polscy restauratorzy podwyższają swoje standardy, przez co my mamy dostęp do coraz lepszych i uczciwszych dań w wielu polskich miastach.
W programie Gessler daje wiele cennych rad odnośnie gotowania, jednak nie zawsze można z nich wywnioskować konkretne przepisy. Tym razem restauratorka zdradziła jednak przepis na idealne kotlety mielone. Być może niektórzy z Was już od dawna przygotowują je w ten sposób. Dla wielu z pewnością będzie to jednak zaskoczenie.
Przepis na kotlety mielone Magdy Gessler
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 2 kajzerki
- 2 cebule
- 2 jajka
- 50 g masła
- Mleko
- Bułka tarta
- 50 ml zimnej wody
- 1 - 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
-W pierwszej kolejności moczymy bułki w mleku, aż będą bardzo miękkie. Następnie dokładnie odsączamy z nich mleko i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
-Cebulkę kroimy w drobną kostkę i lekko podsmażamy na maśle. Dodajemy do mięsa wraz z bułkami zmielonymi maszynką.
-Czosnek przeciskamy przez praskę i wszystkie składniki dodajemy do mięsa (łącznie z wodą). Energicznie mieszamy wszystkie składniki w misce.
-Następnie formujemy kotlety zwilżonymi wodą dłońmi - dzięki temu mięso nie będzie się przyklejać do rąk.
-Panierujemy kotlety w bułce tartej, a na koniec smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
Wiele osób zdziwi fakt, że w przepisie najpierw smażymy cebulkę. W wielu regionach Polski do kotletów mielonych dodaje się surową cebulę, która tylko lekko poddaje się obróbce podczas smażenia kotletów. Dzięki wcześniejszemu podsmażeniu cebuli, mięso zyskuje wspaniały smak i aromat. Dodatkowym urozmaiceniem jest też moczenie bułek w mleku, a nie w wodzie.