Idealne mielone według Magdy Gessler! Prosty, ale pomysłowy przepis

Agnieszka
Kulinaria
25.11.2019 17:30
Idealne mielone według Magdy Gessler! Prosty, ale pomysłowy przepis

Magda Gessler jest od lat cenioną restauratorką oraz prowadzącą program “Kuchenne rewolucje” w TVN. Jej potrawy są oryginalne i cenione. Jednak również tradycyjna kuchnia spod jej ręki wychodzi wyśmienicie. Jak Magda Gessler przygotowuje kotlety mielone?

View this post on Instagram

❤️

A post shared by Magda Gessler (@magdagessler_official) on

Magda Gessler od wielu lat ratuje polskie restauracje i sprawia, że wiele z nich staje na nogi. Dzięki jej metamorfozom polscy restauratorzy podwyższają swoje standardy, przez co my mamy dostęp do coraz lepszych i uczciwszych dań w wielu polskich miastach.

W programie Gessler daje wiele cennych rad odnośnie gotowania, jednak nie zawsze można z nich wywnioskować konkretne przepisy. Tym razem restauratorka zdradziła jednak przepis na idealne kotlety mielone. Być może niektórzy z Was już od dawna przygotowują je w ten sposób. Dla wielu z pewnością będzie to jednak zaskoczenie.

Przepis na kotlety mielone Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 kajzerki
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • Mleko
  • Bułka tarta
  • 50 ml zimnej wody
  • 1 - 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz

Zdjęcie Idealne mielone według Magdy Gessler! Prosty, ale pomysłowy przepis #1

Przygotowanie:

-W pierwszej kolejności moczymy bułki w mleku, aż będą bardzo miękkie. Następnie dokładnie odsączamy z nich mleko i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

-Cebulkę kroimy w drobną kostkę i lekko podsmażamy na maśle. Dodajemy do mięsa wraz z bułkami zmielonymi maszynką.


-Czosnek przeciskamy przez praskę i wszystkie składniki dodajemy do mięsa (łącznie z wodą). Energicznie mieszamy wszystkie składniki w misce.

-Następnie formujemy kotlety zwilżonymi wodą dłońmi - dzięki temu mięso nie będzie się przyklejać do rąk.

-Panierujemy kotlety w bułce tartej, a na koniec smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.

Wiele osób zdziwi fakt, że w przepisie najpierw smażymy cebulkę. W wielu regionach Polski do kotletów mielonych dodaje się surową cebulę, która tylko lekko poddaje się obróbce podczas smażenia kotletów. Dzięki wcześniejszemu podsmażeniu cebuli, mięso zyskuje wspaniały smak i aromat. Dodatkowym urozmaiceniem jest też moczenie bułek w mleku, a nie w wodzie.