Skóra twarzy jest bardzo delikatna i podatna na wszelkie niechciane problemy skórne. Wymaga dokładnej dbałości – szczególnie w czasie pory jesienno-zimowej, kiedy narażona jest na wysuszenie oraz utratę wielu witamin. Jak sobie z tym poradzić? Na pomoc przychodzi maseczka z jajka!
Właściwości jajka
Jajko jest bogatym źródłem witamin z grupy B, A, D, K i E, które odżywiają zmęczoną i pozbawioną kolorów skórę twarzy. Posiada w sobie dużo składników mineralnych takich jak żelazo, potas, fosfor, wapń, sód i wiele innych. Co więcej, żółtko zawiera w sobie tłuszcz. Lecytyna, która również znajduje się w jajku, doskonale oczyszcza oraz dba o wygładzenie.
Jajko znakomicie wpływa na poprawę kondycji skóry twarzy, a więc warto poznać sposób, który pozwoli nam czerpać korzyści z właściwości. Maseczka z jajka jest bardzo łatwa do przygotowania oraz nie wymaga wiele czasu.
Maseczka z jajka
Składniki
- papier kuchenny
- 1 jajko
- widelec
- dwie miseczki
- pędzelek kuchenny
Jak przygotować maseczkę?
Na samym początku weź papier kuchenny i potnij kilka jego części na małe płatki, które będą mogły pokryć części twarzy. Następnie skupiamy się na jajku. Musimy rozdzielić białko od żółtka, a następnie odkładamy je do dwóch miseczek. Kolejnym krokiem jest delikatne rozmieszanie obu części jajka.
Teraz przechodzimy do upragnionej części, a więc nakładanie maseczki. Na samym początku musimy dokładnie umyć twarz, aby pozbyć się wszelkich zabrudzeń i kurzu. Następnie pędzelkiem nakładamy białko na skórę i przykrywamy to papierem kuchennym. Na papier nakładamy drugą warstwę białka i czekamy około pół godziny. Po tym czasie zdejmujemy papier, a na skórę nakładamy żółtko i czekamy około 10 minut. Następnie zmywamy substancję i nakładamy krem nawilżający, aby uniknąć uczucia ściągniętej skóry.
Sposób ten najlepiej stosować 1-2 razy w tygodniu (w zależności od potrzeb skóry). Dzięki temu można cieszyć się jędrną, oczyszczoną i żywą skórą twarzy.