1 szklanka upieczonej dyni pokorniej w kostkę 2 garści kiełków sojowych 2 garści groszku cukrowego 1/2 małej czerwonej cebuli 1 mała marchewka pokrojona w słupki 2 łyżki wodorostów wakame 1 łyżka czarnego sezamu 1 łyżka czarnego sezamu 1 łyżka pokrojonego grubego szczypiorku Dressing: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka cukru trzcinowego sól pieprz odrobina chili Wykonanie: Jak grzyby po deszczu wyrastają też tajskie, wietnamskie czy koreańskie restauracje, w których możemy spróbować oryginalnych dań pochodzących z tamtych regionów, a potem we własnej kuchni spróbować się z nimi zmierzyć. Należy wtedy przesmażyć wszystkie składniki na patelni na niewielkiej ilości oleju, a na koniec dodać dressing i dokładnie wymieszać. Przestały już one być dla nas mało dostępne, w sklepach jest coraz więcej produktów, które umożliwiają nam przygotowanie wschodnich potraw. W szerokiej misce układamy po kolei jarmuż, marchewkę, groszek, kiełki, wakame i dynię. Orientalna sałatka z pieczoną dynią i jarmużem cieszy nie tylko oko, ale także nasze podniebienie. Pyszna i na zimno i na ciepło.