Domowa masa kajmakowa

Desery
12.11.2019 12:02
Domowa masa kajmakowa

Gotujemy mleko z cukrem na silnym ogniu cały czas mieszając tak długo aż płyn zgęstnieje – kajmak jest gotowy, gdy kropla upuszczona na talerzyk szybko zastyga i nie rozpływa się. Domowa masa kajmakowa: potrzebne składniki ½ litra mleka lub słodkiej śmietanki 40 dag cukru 5 dag miękkiego masła ½ laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 dag cukru wsypujemy na suchą patelnię, podgrzewamy na silnym ogniu aż się zrumieni i dolewamy 2 – 3 łyżki wody. Jeżeli przekładanie ciasta masą kajmakową zajmie nam dłuższy czas, warto trzymać go w naczyniu z gorącą wodą, ponieważ masa szybko tężeje. Tak przygotowaną kawę przelewamy przez drobne sitko lub bibułkę i dolewamy do kajmaku na końcu gotowania, przed połączeniem z masłem. Oczywiście można kupić gotową masę kajmakową w puszce, jednak przygotowując ten słodki przysmak w domu mamy pewność, że wykorzystaliśmy najlepsze składniki. Masa kajmakowa często wykorzystywana jest do przekładania andrutów i piszingerów, stanowi także nieodłączny składnik ciast bez pieczenia. Kajmak czekoladowy Masę o smaku czekolady uzyskamy, gdy do gotowania mleka i cukru dodajemy 1 kopiatą łyżkę naturalnego, gorzkiego kakao. Do przygotowania kajmaku warto wykorzystać mleko najwyższej jakości, to właśnie ten podstawowy składnik wpływa na smak gotowej masy. Bazę masy kajmakowej stanowi mleko, które jest gotowane (odparowywane, redukowane) z cukrem. Koniecznie trzeba użyć rondla o grubym dnie ponieważ w innym wypadku masa przypali się i straci cały smak.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://poradzimy24.pl/domowa-masa-kajmakowa/