Składniki: Pojedyncza pierś z kurczaka 200 g surowych krewetek 10 plasterków chorizo 1 szklanka pęczaku 1 szklanka mrożonej marchewki i groszku 100 g groszku cukrowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej papryki 3 łyżki oliwy Pęczek posiekanej natki pietruszki Paella uchodzi za danie z pogranicza kultur: rzymskiej i arabskiej, które zetknęły się z sobą VII w. na terenie Hiszpanii. Paella jest jednym z tych dań, które nie ma jednego, ustalonego składu, przy czym jeden składnik jest niezmienny – ryż. Proporcje pomyślane są w taki sposób, żeby gotująca się paella miała jak największy obszar styczności z wysoką temperaturą i jak największą powierzchnię parowania. Rzymianie rozwinęli je twórczo w cały zestaw kulinarnych pojęć: patera – misa, patina – głębokie naczynie, patella – patelnia lub mała miska. Paella nazwę bierze od naczynia, w którym jest przygotowywana – to szeroki, płaski i płytki rondel. Zalej całość 2 szklankami wody – powinna w całości przykryć składniki na patelni. Klasyczne, hiszpańskie danie w polskim wydaniu, w którym ryż zastępuje zdrowy, sycący pęczak. Jak w typowym, jednogarnkowym daniu, wystarczy wrzucić składniki, zamieszać, przykryć i zaczekać kilkanaście minut:) Czas: 30 minut Polecamy Wam pyszny krem z kapusty i parmezanu, w którym pęczak, choć stanowi tylko dodatek, odgrywa pierwszoplanową rolę. Krok 3 Wsyp do kaszy szklankę mrożonego groszku i marchewki, dodaj do paelli krewetki, wymieszaj, znowu przykryj i gotuj przez kolejne 5 minut. Podawaj z kawałkami cytryny, żeby wycisnąć z nich sok wprost na talerz. Filet z kurczaka pokrój w cienkie paski, podobnie jak chorizo. Ugotowany, uduszony jest lekko twardawy, nie skleja się jak inne kasze, zachowując indywidualny charakter każdego ziarenka. Nałóż pokrywkę, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 18-20 minut. Potrwa miała zostać wymyślona w Walencji, gdzie Rzymianie utworzyli rozbudowany system irygacyjni, wykorzystany później przez Arabów do uprawy ryżu. Jęczmień jest niezwykle wdzięcznym produktem kulinarnym o pięknym, kształtnym wyglądzie, przyciągającym uwagę nawet kiedy jest surowy.