Zupa jarzynowa – przepis na domową zupę

Milena
Zupy
05.11.2019 14:11
Zupa jarzynowa – przepis na domową zupę

cebula liście laurowe, ziele angielskie, sól zielenina: natka pietruszki, koper, liście selera, natka marchewki, liście pora (to, co macie pod ręką w zależności od pory roku) 2 l wody Zupa: pół kalafiora 2 marchewki (te z bulionu) 5 średnich ziemniaków szklanka fasolki szparagowej zielonej szklanka groszku łyżka śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie Najpierw przygotowujemy bulion warzywny. Składniki na zupę jarzynową: Bulion: 2 marchewki korzeń pietruszki kawałek selera mały por 3 ząbki czosnku (nieobrane) Do klarownego bulionu dodajemy kalafiora podzielonego na różyczki, ziemniaki i marchewki pokrojone w kostkę, fasolkę i groszek. Kiedy zupę zdejmiemy z palnika, dodajemy do niej śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącego wywaru i mieszamy. Ja ją obieram, przekrawam na pół i przypiekam na suchej patelni. Do garnka wlewamy 2 litry wody, obrane marchewki, pietruszkę, seler i por oraz opieczoną cebulę. Po wlaniu na talerz zupę można posypać koperkiem lub natką pietruszki. Dodajemy także ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i sól. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2012/01/zupa-jarzynowa/