W dużej szklanej misce układamy kolejno: – połowa sałaty lodowej – połowa kurczaka – papryka czerwona – kalafior – pieczarki konserwowe – kukurydza – pomidorki koktajlowe – druga połowa kurczaka – druga połowa sałaty lodowej Składniki na sałatkę warstwową z kurczakiem curry: - 2 piersi z kurczaka - pół kalafiora - sałata lodowa - 150 g pieczarek konserwowych - 250 g pomidorków koktajlowych - papryka czerwona - puszka kukurydzy - przyprawy: curry, papryka ostra, sól, pieprz Sos czosnkowy - 3 łyżki majonezu - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz Przygotowanie Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i odcinamy błony i tłuste włókna. Sałatka ponadto jest bardzo lekka, a jeśli zrezygnujemy z majonezu w sosie czosnkowym będzie wręcz dietetyczna, gdyż kurczaka smażymy na papierze do pieczenia bez dodatku tłuszczu. Kalafior dzielimy na drobne różyczki i gotujemy na półtwardo w wodzie z dodatkiem po pół łyżeczki soli i curry. Na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) smażymy piersi w papierze po około 5 minut z każdej strony. Sałatę lodową rwiemy na małe kawałki albo kroimy za pomocą plastikowego noża (cięcie zwykłym nożem sprawi, że sałata będzie ciemnieć). Z papieru do pieczenia wycinamy prostokątne arkusze i zginamy je na pół. Pomidorki i pieczarki przekrawamy na pół, paprykę kroimy w paski.