Zakwas żytni

Zakwas żytni

Dzień drugi: ponownie wsypujemy do słoika około 5-6 łyżek mąki i około pół szklanki wody, mieszamy i zostawiamy na 24h. Dzień trzeci i czwarty: robimy dalej to samo czyli wsypujemy do słoika około 5-6 łyżek mąki i około pół szklanki wody, mieszamy i zostawiamy na 24h. Zakwas powinien być trzymany w ciepłym miejscu, ale nie trzeba specjalnie wkładać go do piekarnika czy karmić ciepłą wodą, wystarczy że postoi np. koło planików gazowych (zakwas nie powinien koło okna w szczególności zimą bo jest tam dość chłodno). Dzień piąty: ponownie wsypujemy do słoika około 5-6 łyżek mąki i około pół szklanki wody, mieszamy i zostawiamy na 24h. Składniki: mąka żytnia razowa woda słoik najlepiej litrowy Przepis: Dzień pierwszy: do dobrze wymytego słoika wsypujemy około 5-6 łyżek mąki i około pół szklanki wody, mieszamy. Odnoszę wrażenie, że z roku na rok chleb w piekarniach jest coraz gorszej jakości, alternatywą do zakupu gotowego chleba jest jego pieczenie. Do wyhodowania zakwasu żytniego potrzebna jest mąka żytnia zaczynając od mąki 700 w górę (im wyższa tym zakwas będzie mocniejszy). W tych dniach na zakwasie powinny pojawić się bąbelki świadczące o prawidłowej fermentacji, a zapach zakwasu powinien być lekko kwaśny. Zakwas można przechowywać około 2 tygodnie w lodówce bez dokarmiania.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://tyfranbox.com/zakwas-zytni/