Puszyste rogale śniadaniowe

Lidia
Śniadania
29.09.2019 17:18
Puszyste rogale śniadaniowe
  • Czas przygotowania: 70 min

Składniki

* 60 dkg mąki

* 1/3 kostki masła

* 1,5 szklanki ciepłego mleka

* 4 dkg drożdży

* 3 łyżki cukru

* 1 jajko

* 1 płaska łyżeczka soli

* marmolada o dowolnym smaku

* 1 jajko i 2 łyżki mleka do smarowania rogali

Przepis

Mąkę przesiałam przez sito.

Zrobiłam zaczyn z 1/2 szklanki ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżeczek cukru i 2 łyżek mąki. Wszystkie te składniki do zaczynu podbierałam z wcześniej przygotowanych i wyważonych.

Jak zaczyn zaczął pracować dodałam go do przesianej mąki.

Wlałam pozostałe mleko, cukier, sól, rozkłócone jajko i roztopione masło.

Wyrobiłam ciasto tak aby było gładkie.

Odstawiłam na 30 min. do wyrośnięcia.

Po tym czasie wyrobiłam ciasto ponownie i podzieliłam na 2 części.

Każdy kawałek rozwałkowałam i dzieliłam na 8 trójkątów.

Każdy trójkąt smarowałam marmoladą i zwijałam w rogalik.

Wykładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego rogala smarowałam rozkłóconym jajkiem z mlekiem.

Piekłam 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną