CZEKOLADOWE CIASTO Z POWIDŁAMI I PIANKĄ ŚLIWKOWĄ

Iwona
Ciasta
13.09.2019 18:22
CZEKOLADOWE CIASTO Z POWIDŁAMI I PIANKĄ ŚLIWKOWĄ

Można go nazwać takim skromnym torcikiem ;) Składniki na tortownicę 18 cm: Składniki na tortownicę 18 cm: - 2 jajka kl L - 1/2 szkl cukru - 35 g masła roztopionego - 70 g czekolady 50 lub 70 % - 75 ml mleka - 95 g mąki pszennej tortowej - 2 i 1/2 łyżki kakao - 3/4 płaskiej łyżeczki sody dodatkowo: - około 1/2 słoika powideł śliwkowych (może być czekośliwka) - 200 ml śmietanki 30 % - 1 / 1/2 łyzki cukru pudru - 1/2 łyżki żelatyny + odrobina gorącej wody - roztopiona czekolada na polewę (około 1/2 tabliczki) 2. Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszysta masę, następnie do masy partiami wsypujemy na przemiennie mąkę z sodą i kakao, masło z czekoladą oraz mleko i mieszamy całość, nie miksujemy już 6. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i 2-3 łyżeczki powideł i mieszamy dokładnie. 1. Czekoladę łamiemy na kawałki i zalewamy gorącym masłem, mieszamy to roztopienia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2019/09/czekoladowe-ciasto-z-powidami-i-pianka.html