Składniki: – 100-150g boczku wędzonego lub podgardla wędzonego – 150g makaronu spaghetti (może być bezglutenowy) – 2 jajka – 2 łyżki natki pietruszki – 20g sera Pecorino lub Parmezanu – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz Przepis na 2 porcje, z czego jedna to około 498kcal, B: 25,7g, T: 29,4g, W: 54g. Prawdziwa włoska carbonara nie zawiera w sobie śmietany, a sos w którym obtoczony jest makaron powstaje jedynie z jajek. Następnie makaron polewamy roztrzepanymi jajkami i dokładnie mieszamy (jajka powinny zgęstnieć, ale nie mogą się ściąć, a mają utworzyć kremowy sos). Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek kroimy w kosteczkę lub paseczki i podsmażamy na dużej patelni, aż lekko się zarumieni. Makaron przekładamy na talerze, posypujemy resztą sera i dekorujemy natką pietruszki.