2 kg ziemniaków 25 dag boczku wędzonego surowego 60 dag mięsa mielonego z łopatki 2 cebule 4 ząbki czosnku 25 dag pieczarek 3 jajka 200 ml śmietanki 30 % 1 serek topiony 20 dag żółtego sera startego majeranek,sól i pieprz 2-3 łyżki oleju do smażenia W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym odrobina oleju układamy połowę ziemniaków pokrojonych w plastry,na to wykładamy podsmażone mięsko z pieczarkami,mięsko posypujemy połową sera żółtego i układamy resztę ziemniaków w plastrach. Na patelni na oleju smażymy pokrojone w plastry pieczarki,jak się podrumienią to dodajemy do nich mięsko mielone,mieszamy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,łyżkę majeranku,sól i pieprz i jeszcze chwilkę smażymy. Na patelni podsmażamy na odrobinie oleju ,boczek pokrojony w kostkę ,jak się zacznie rumienić to dorzucamy cebule pokrojoną w kostkę i jeszcze chwilkę smażymy. Zapraszam na filmik z przepisem na którym widać jak ją przygotować ⇓⇓Składniki:Przygotowanie:Ziemniaki obieramy,gotujemy w osolonej wodzie ,od momentu zagotowanie 15 min,odcedzamy i odrobinę studzimy. PolecamBardzo lubię zapiekanki,bo jak już zrobię to mam z głowy obiad na dwa dni i to jest tego typu danie.