Ciasto kokosowe

Anna
Ciasta
27.08.2019 16:40
Ciasto kokosowe

Składniki na biszkopt: 6 żółtek 160 g mąki pszennej 6 białek 80 g wiórków kokosowych 170 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 400 ml mleczka kokosowego 60 g wiórków kokosowych 250 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Składniki na wykończenie: 200 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżki soku z cytryny 100 g wiórków kokosowych 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Do miski dodajemy serek mascarpone, następnie sok z cytryny, skórkę z cytryny oraz cukier puder. Gdy mleczko kokosowe zacznie gęstnieć w oddzielnym naczyniu ubijamy śmietankę z cukrem. W oddzielnej misce musimy ubić żółtka z resztą cukru pudru. Następnie pieczemy w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 45-50 minut. Następnie ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ciasto możemy przygotować w standardowej formie jako zwykłe ciasto w prostokątnej blaszce. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietankę z cukrem. Uważam, że tort nie jest trudny i jest w miarę szybki do przygotowania. Następnie stopniowo dodajemy do tego połowę cukru pudru, cały czas ubijając, aż powstanie lśniąca piana. Następnie wiórki kokosowe delikatnie musimy uprażyć na suchej patelni. Wiórki kokosowe mieszamy z mąką. Ciasto to jest bardzo kokosowe, ale nie jest zbyt słodkie. Wiórki kokosowe musimy zmielić w blenderze. Następnie mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu wykonujemy masę, która zakrywa nasz tort. Mleczko kokosowe przelewamy do wysokiej miski i ubijamy mikserem, aż powstanie pianka. Na to nakładamy pozostały biszkopt, który smarujemy pozostałą masą kokosową. Następnie dodajemy do niego żelatynę i całość dokładnie mieszamy. Sposób przygotowania: Na początku zaczynamy od przygotowania biszkoptu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://foodmagazine.pl/ciasto-kokosowe/