Składniki: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 3 główki czosnku 4 ziemniaki 100 g żółtego sera 2 łyżki oliwy 300 g śmietany 30% Jeżeli wybierzecie się do czeskiej restauracji i będziecie chcieli spróbować tego dania to znajdziecie ją w menu pod nazwą česneková polévka lub česnečka. Jeśli lubicie czosnek, aromatyczne zupy, delikatne ale również z charakterem, to zupa czosnkowa przypadnie wam do gustu. Następnie wyjmujemy z zupy liść laurowy i całość miksujemy na gładką masę. Sposób przygotowania: Na początku ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Całość ponownie musimy zagotować i na końcu w razie potrzeby możemy jeszcze doprawić do smaku. Następnie dodajemy do tego czosnek oraz ziemniaki i podsmażamy przez kilka minut. Całość mieszamy i gotujemy na średnim ogniu jeszcze przez ok 20 minut. Dodajemy do tego tymianek, liść laurowy oraz doprawiamy solą i pieprzem.