SURÓWKA Z OGÓRKÓW I MANGO W WYRAZISTYM SOSIE - 3 ogórki gruntowe - 1/4 dojrzałego mango - 1 mała gruszka (słodka ale niezbyt dojrzała) - 1 łyżeczka melasy - 3 łyżki sosu sojowego jasnego - 1 łyżka syropu daktylowego ( w zastępstwie syrop z agawy, klonowy lub miód) - oliwa z oliwek wedle uznania (u mnie około 1 łyżka) - sól - czarny sezam - kilka posiekanych listków bazylii - łyżeczka zalewy z marynowanego imbiru - sok z cytryny do smaku (w zastępstwie ocet ryżowy) Ogórki, mango i gruszkę obierz ze skórki, potnij na mandolinie, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj odstaw na czas przygotowania potrawy. - około 15 krewetek - 2 ząbki czosnku - dwie garście liści buraka - botwinka - trzy garście rukoli - 2 łyżki masła - 1/4 łyżeczki papryki słodkiej - papryka ostra lub chilli do smaku - puszka mleczka kokosowego - 4 łyżki marynowanego różowego imbiru wraz z zalewą - 4 liście limonki- kafiru - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry - około 10 -15 listków bazylii ponadto garść nerkowców Nerkowce upraż na suchej patelni. To danie z krewetkami jest przepyszne, uwielbiam takie połączenia smaków, to trochę taki ukłon w stronę kuchni tajskiej, ale niezbyt dosłowny, raczej z przymrużeniem oka. składniki: - 2 porcje dowolnego makaronu (u mnie z mąki durum kokardki, ale jakbym miała w domu spaghetti to bym wybrała ten rodzaj, lub tagliatelle ) Lubię kiedy jakoś wpadam na takie pomysły, z których potem jestem na maxa duma. Dodaj makaron całość wymieszaj, wyłóż na talerze posyp orzechami nerkowca, podawaj z surówką. Pyszne! Przepis na krewetki w sosie kokosowym, jest przede wszystkim bardzo prosty i szybki. Krewetki w sosie kokosowym z orzechami nerkowca.